Foto:AP;AFP;Reuters; Profimedia

Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije i jedan od najbližih saradnika predsednika ove zemlje Vladimira Putina prilikom posete ruskoj enklavi Kalinjingrad, koja se nalazi u blizini Litvanije poslao je dosad najžešću pretnju toj zemlji.

Naime, Patrušev je zapretio posledicama koje će se „ozbiljno negativno odraziti na stanovništvo Litvanije“ nakon što je produbljen spor zbog restrikcija na robu koja se transportuje preko baltičke države do ruske enklave Kalinjingrad.

Pročitajte još:

„Zvanična Moskva će uskoro odgovoriti na odluku Litvanije da blokira transport robe sa kopnenog dela Rusije ka Kaljingradskoj oblasti, a litvanski narod će ostetiti posledice ovih mera“, upozorio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Kalinjingradu.

„Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere se razrađuju u međuresornom formatu i biće preduzete u bliskoj budućnosti“, rekao je Patrušev.

Rusija je zapretila posledicama koje će se „ozbiljno negativno odraziti na stanovništvo Litvanije“ nakon što je produbljen spor zbog restrikcija na robu koja se transportuje preko baltičke države do ruske enklave Kalinjingrad.

Kalinjingrad Foto:Mikhail Golenkov / Sputnik / Profimedia

„Rusija će sigurno odgovoriti na takva neprijateljska delovanja. Na definisanju odgovarajućih mera se radi na nivou departmana i biće sprovedene u bliskoj budućnosti. Posledice će se ozbiljno negativno odraziti na stanovništvo Litvanije“, rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, koji je bio domaćin na sastanku u Kalinjingradu.

Dodao je da „blokada koju je uvela Litvanija na predlog zapadnih zemalja, pri čemu krši norme i principe međunarodnog prava, tranzita velikog kontingenta robe preko njene teritorije do regiona Kaljiningrad pokazuje da ne samo da se ne može verovati verbalnim izjavama Zapada, već ni onim pisanim“.

Sa druge strane, Litvanija je saopštila da ona sprečava samo isporuke robe preko njene teritorije u skladu sa novim sankcijama EU koje su tokom vikenda stupile na snagu.

U međuvremenu, Markus Ederer ambasador EU u Rusiji je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

Nakon sastanka Ederer je rekao da je zahtevao od Rusije da ovo pitanje reši diplomatskim sredstvima. Rekao je da Litvanija nije uvela blokadu jer je tranzit robe koja nije sankcionisana nastavljen.

Sva današnja dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Ben Stiler i Vladimir Zelenski

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare