Ukrajina Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za šta će u dogovoru s SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupovinu opreme za slovenačku vojsku, prenose tamošnji mediji.

Vozila su železnicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova dekonzervacija trajala je više nedelja, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprečavale i logističke teškoće zbog Mađarske koja ne dopušta prevoz oružja za odbranu Ukrajine preko svoje teritorije, navodi komercijalna televizijska stanica POP-TV.

Slovenija ispunila obećanje Ukrajini

Amfibijsko guseničarsko vozilo BVP M80A sa posadom od tri vojnika ima top kalibra 20 milimetara, mitraljez i lansere protivtenkovskih raketa Maljutka. Ovom donacijom Slovenija je ispunila obećanje Ukrajini i doprinela njenoj odbrani, što je u potvrdio ministar odbrane Marjan Šarec.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, Slovenija je ranije donirala Ukrajini malokalibarsko oružje, šlemove, pancire i drugu opremu, a od sada će se više koncentrisati na druge oblike pomoći, uključujući razminiranje i pomoć u obnovi Ukrajine posle rata.

Kako je naglasio ministar, Slovenija ima veliko iskustvo u posleratnom deminiranju, na čemu je godinama radila preko Slovenačko-američke fondacije nakon završetka ratova u bivšoj Jugoslaviji.

„To je humanitarna akcija jer posle svakog rata ova područja treba razminirati kako ne bi bilo novih civilnih žrtava“, rekao je Šarec i dodao da to ne isključuje dalju pomoć ukrajinskoj vojsci, iako je raspoloživ arsenal naoružanja i opreme u Slovenija je uglavnom iscrpljena.

Sva današnja dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Ben Stiler i Vladimir Zelenski

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram