Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Odlukom da zabranili tranzit robe koju je sankcionisala EU preko svoje teritorije, što uključuje i jedinu železničku rutu između kopnenog dela Rusije i kalinjingradske eksklave na Baltičkom moru, Litvanija je ozbiljno naljutila Rusiju. U Moskvi su toliko besni da sve otvorenije prete Viljnusu, zbog čega raste strah da bi postojeći konflikt mogao da se proširi - a to bi značilo rat NATO-a i Rusije.

Kalinjingrad, koji se nalazi između Litvanije na severu i istoku i Poljske na jugu i nije teritorijalno nije spojen sa Rusijom, u potpunosti se oslanja na zalihe koje do njega stižu železnicom iz Rusije.

Na spisku zabranjene robe su, između ostalog, ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija. Ali u strahu od zabrana drugih roba, u ovoj enklavi zabeležena je panična kupovina, piše Gardijan.

U pokušaju da smiri situaciju, regionalni guverner Anton Alihanova u subotu je rekao da dva broda već prevoze robu između Kalinjingrada i Sankt Peterburga, a da će još sedam biti u funkciji do kraja godine.

Moskva besni

U Moskvi kipte od besa zbog ove odluke Litvanije. Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, ovaj potez Viljnusa nazvao je „nezakonitim“.

„Ova odluka je zaista bez presedana. To je kršenje svega. Smatramo da je ovo nezakonito. Situacija je više nego ozbiljna… Potrebna nam je dubinska analiza kako bismo razradili naš odgovor“, rekao je.

Kalinjingrad Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Oštriji je bio Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, koji je bio domaćin na sastanku u Kalinjingradu.

„Rusija će sigurno odgovoriti na takva neprijateljska delovanja. Na definisanju odgovarajućih mera se radi na nivou departmana i biće sprovedene u bliskoj budućnosti. Posledice će se ozbiljno negativno odraziti na stanovništvo Litvanije“, rekao je.

Kalinjingrad Foto:Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Viljnus mora da preokrene „otvoreno neprijateljski“ potez.

„Ukoliko tranzit tereta između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije preko Litvanije ne bude u potpunosti obnovljen u bliskoj budućnosti, Rusija zadržava pravo da preduzme mere za zaštitu svojih nacionalnih interesa“, navodi se u saopštenju koje su mnogi protumačili kao pretnju.

Ministarstvo je pozvalo glavnog diplomatskog predstavnika Litvanije u Moskvu na formalni protest i navelo je da ta baltička zemlja kriši međunarodne sporazume.

EU: Zabrinuti smo zbog ruske odmazde

Komentari Rusije su izazvali alarm u Briselu, gde je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, rekao da Litvanija jednostavno sprovodi režim sankcija bloka. Dodao je međutim, da je zabrinut zbog rizika od odmazde i da će proveriti da li se poštuju sva pravila, optužujući Kremlj da se bavi propagandom.

Kalinjingrad Foto:Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

„Uvek sam zabrinut zbog ruske odmazde“, rekao je on.

„Nema blokade. Kopneni tranzit između Kalinjingrada i drugih delova Rusije nije zabranjen. Drugo, nastavlja se tranzit ljudi i robe koji nisu sankcionisani. Treće, Litvanija nije preuzela nikakva jednostrana nacionalna ograničenja. To nije sprovođenje njihove volje. Šta god da rade je posledica prethodnih konsultacija sa Evropskom komisijom koja je dala smernice“, zaključio je.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon sastanka u Briselu, ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je da Moskva širi lažne informacije i da državna železnička služba deluje zakonito tako što samo sprovodi režim sankcija EU kojim se zabranjuje isproruka čelika ili robe napravljene od rude gvožđa u Rusiji.

Landsbergis je rekao da će manje od polovine robe koja se obično isporučuje tranzitom preko Litvanije biti obuhvaćeno režimom sankcija.

„Mislim da je bio nekih lažnih informacija, ne prvi put, koje su objavile ruske vlasti, ali mi je drago da imamo priliku da to objasnimo“, rekao je on.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba koji je na Tviteru napisao da je „Moskva sama kriva“.

„Rusija nema pravo da preti Litvaniji. Moskva je sama kriva za posledice svoje ničim izazvane i neopravdane invazije na Ukrajinu. Pohvaljujemo principijelan stav Litvanije i čvrsto stojimo uz naše litvanske prijatelje“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare