Foto: EPA-EFE/DEFENCE MINISTRY PRESS/ GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/SERGEY DOLZHENKO/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Masovni napad Rusije na Ukrajinu uspeo je da parališe jedan deo zemlje, obzirom da je snabdevanje električnom energijom u nekoliko gradova prekinuto, upravo zbog oštećenja mreže usled granatiranja. Kako je kasnije otkriveno, ruske snage su za one napade koristile dronove kamikaze koji su nedavno kupljeni od Irana, ali i rakete Kalibr.

Vest o upotrebi iranski dronova stigla je neposredno nakon početka granatiranja, i to od strane građana Kijeva, koji su tada tvrdili da su videli dronove kako nadleću iznad njihovih domova.

Informaciju je ubrzo potvrdio i savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Anton Geraščenko, koji je istakao da su dronovi upotrebljeni specijalno za napad na glavni grad Ukrajine.

Prema navodima ukrajinske strane, dronovi kamikaze su precizno ciljali sam centar grada, zbog čega je došlo do šest snažnih eksplozija. Više od deset ljudi je ubijeno, a preko 60 njih je ranjeno.

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, SAVILOV / AFP / Profimedia,Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia, Albert Koshelev/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Ovo je drugi put da su iranski dronovi iskorišćeni na teritoriji Ukrajine, a pre nekoliko meseci se pojavila informacija da ih je Rusija kupila od Irana.

Tada je Vlada Sjedinjenih Američkih Država objavila da će Rusija od Irana kupiti moćne dronove za potrebe rata u Ukrajini, a sve je poteklo od američkih tajnih službi.

Kako su tada istakli američki zvaničnici, Rusija više ne može sama da proizvodi bespilotne letelice i to zbog zapadnih sankcija. Iz tog razloga je izuzetno otežana nabavka komponenti i rezervnih delova koji su neophodni za konstrukciju ovih letelica.

Kako funkcionišu dronovi kamikaze

Iranske bespilotne letelice su relativno male i lete na veoma maloj visini, što otežava ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane da ih otkriju-

Za razliku od većine oružja, ovi dronovi takođe mogu da se isključe ili da prekinu misiju u bilo kom trenutku, a zatim da se ponovo prebace na drugu metu u zavisnosti od toga šta operater komanduje.

Ovo ima za cilj da osigura da udari budu precizni i da se mogu prekinuti u poslednjem trenutku ako postoji rizik da će ugroziti civile ili imovinu u blizini.

Kamikaza dron koristi GPS koordinate i video u realnom vremenu za „precizno ciljanje sa niskim kolateralnim efektima“.

Lansira se iz cevi i njegova mala veličina mu omogućava da poleti sa raznih vazdušnih, morskih i zemaljskih platformi.

Rusija vezba
Rusija vežba Foto:EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Ovi dronovi kamikaze mogu nositi bojevu glavu tešku do 36 kilograma, a mogu se lansirati iz vojnih kamiona.

Pre trenutne široke upotrebe dronova kamikaza, Rusija je prošlog meseca izvršila test, pogodivši dronom vučenu haubicu M777 155 mm koju su isporučile Sjedinjene Američke Države.

Čini se da su do sada iranske bespilotne letelice bile uglavnom raspoređene u oblasti Harkova, gde su 92. brigada i druge ukrajinske snage izvele veliku ofanzivu ovog meseca, ponovo zauzevši oko 8.500 kvadratnih kilometara, ili otprilike 3.300 kvadratnih milja, zemlje koju je okupirala Rusija.

Iran takođe ima sisteme protiv ometanja koji ukrajinskim snagama mogu otežati suprotstavljanje.

Rusija vezba
vežba Foto:EPA-EFE/DEFENCE MINISTRY PRESS

Rakete Kalibr

Pored iranskih dronova kamikaza, Rusi su u napadu na Kijev koristili i rakete Kalibr. One pripadaju porodici ruskih krstarećih raketa koje je razvio Konstruktorski biro Novator ( OKB-8 ). Postoje verzije rakete koje se lansiraju sa brodova, podmornica i iz vazduha, kao i varijante za protivbrodske, protivpodmorničke i kopnene napade. Neke verzije imaju drugi pogonski stepen koji pokreće sprint u terminalnom pristupu meti, smanjujući vreme na koje odbrambeni sistemi mete moraju da reaguju, dok podzvučne verzije imaju veći domet od nadzvučnih varijanti.

Raketa može nositi bojevu glavu težine do 500 kilograma eksploziva ili termonuklearnu bojevu glavu.

Kalibr je modularni sistem sa pet verzija: dva tipa protiv broda, jedan za kopneni napad i dva tipa protiv podmornica. Projektil je dizajniran da deli zajedničke delove između varijanti koje se lansiraju sa površine i podmornice, ali svaka raketa se sastoji od različitih komponenti, na primer, pojačivača. Raketa se može lansirati sa površinskog broda pomoću sistema za vertikalno lansiranje (VLS).

POGLEDAJTE JOŠ:

Raketa lansirana iz podmorske torpedne cevi nema potrebe za dodatkom, već umesto toga ima konvencionalni pojačivač. Vazdušno lansirana verzija se drži u kontejneru koji se ispušta prilikom lansiranja projektila, odvajajući se od kontejnera.

Postoji nekoliko tvrdnji o maksimalnom dometu verzija kopnenog napada Kalibrom koje koristi Rusija. Američko ministarstvo odbrane procenjuje njen domet na 1.400 kilometara, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je ocenio njen domet „skoro 1.500 kilometara “.

Nakon prvog operativnog ispaljivanja u oktobru 2015. godine, saopštenja ruskog Ministarstva odbrane sugerisala su da je domet 2.000 km, dok je izveštaj Kancelarije za mornaričku obaveštajnu službu iz decembra 2015. sakupio brojne ruske izjave koje predviđaju raspon između 1.500-2.500 km.

BONUS VIDEO Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar