Foto: Tanjug/AP Photo/Ana Brigida

Sud u Lisabonu saopštio je danas da je naložio da bude pušteno svih pet osoba koje su prošle nedelje privedene zbog navodne korupcije i trgovine uticajem, uključujući bivšeg šefa kabineta odlazećeg portugalskog premijera Antonija Koste.

Dodaje se da su oni i dalje osumnjičeni u istrazi o krivičnim delima koja su navodno počinjena u vezi sa rudarskim i energetskim projektima koje je ugovarala portugalska vlada, prenosi Rojters.

Tužioci su tražili da bude produžen pritvor bivšem šefu kabineta predsednika vlade Vitoru Eskariju i Diogu Laserdi Mačadu, poslovnom konsultantu i prijatelju portugalskog premijera.

PROČITAJTE JOŠ:

Mačado je pušten uz kauciju od 150.000 evra, dok za Eskariju nije tražena kaucija, ali mu je zabranjeno da putuje u inostranstvo.

Među osumnjičenima su se našli i ministar infrastrukture Žoao Galambo i direktor Agencije za zaštitu životne sredina (APA) Nuno Lakasto, međutim oni nisu privedeni.

Istraga je dovela do ostavke premijera Koste, nakon čega su raspisani vanredni parlamentarni izbori za 10. mart sledeće godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar