Foto:PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ostavku nakon što je tužilaštvo objavilo da istražuje korupciju u poslovima sa litijumom vrednim više milijardi dolara. Tužioci su u saopštenju naveli da je pet osoba privedeno u okviru istrage, uključujući Vitora Eskarija, šefa Kostinog kabineta i poslovnog konsultanta. Istraga tužioca je usmerena na dve koncesije za istraživanje litijuma u severnom Portugalu, i zelenu fabriku vodonika i veliki centar u Sinesu.

Sa 60.000 metričkih tona poznatih rezervi, Portugal je već najveći evropski proizvođač litijuma.

Istraga koja je sada pokrenuta obuhvata dve rudarske koncesije koje su dodeljene portugalskoj kompaniji „Lusorecursos“ za kopanje litijuma i još jednu dodeljenu rudarskoj kompaniji „Savannah Resources“ sa sedištem u Londonu.

Kompanija „Lusorecursos“ je 2019. navela da planira da uloži oko 400 miliona evra u projekte, uključujući 300 miliona evra za izgradnju rafinerije na licu mesta.

Foto:PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Sa druge strane „Savannah Resources“ želi da izgradi četiri otvorena rudnika u Barozu, proizvodeći dovoljno litijuma svake godine za oko pola miliona baterija.

Kompanija „Savannah Resources“ je u saopštenju navela da sarađuje sa vlastima koje su istraživale neke od njenih lokacija, ali da ni kompanija, ni bilo ko od njenih zaposlenih nisu bili meta istrage. Rad na Barozo litijumskom projektu je nastavljen.

„Zeleni“ vodonik

Još jedan posao koji se ispituje je stvaranje čvorišta za proizvodnju vodonika od 100 megavata (MV) u Sinesu, primorskoj opštini južno od Lisabona, od strane konzorcijuma „H2Sines“, koji je pokrenut 2020. godine i čiji su partneri prvobitno uključivali EDP, Galp, Engie, Vestas, Bondalti i Martifer.

Tokom 2021. godine, EDP i Galp su objavili da napuštaju konzorcijum „H2Sines“, a zatim su formirali novi konzorcijum pod nazivom „GreenH2Atlantik“.

„H2Sines“ ima za cilj da proizvodi zeleni vodonik i transportuje ga morem do Roterdama u Holandiji, a prijavio se za status važnih projekata od zajedničkog evropskog interesa. Njihov cilj je da naprave elektrolizator za proizvodnju zelenog vodonika snage 100 MV.

Foto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia

Centar za podatke

Pod istragom je i veliki data centar u Sinesu koji je stvoren da iskoristi potražnju globalnih tehnoloških firmi.

Projekat su pokrenuli američki investicioni fond Dejvidson Kempner i britanska investiciona kompanija Pajonir Point Partners, koji su očekivali da do 2025. godine ulože do 3,5 milijardi evra.

Dve kompanije su rekle da će kampus u Sinesu uključivati pet zgrada kapaciteta do 450 megavata jeftine energije iz obnovljivih izvora do servera.

Premijer iznenađen akcijom 

Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ostavku nakon što je policija upala u njegovu rezidenciju, a državni tužilac je potvrdio da se protiv njega vodi istraga o korupciji zbog litijuma.

Foto:PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Tokom televizijske konferencije za novinare, Kosta je rekao da je „iznenađen“ kada je saznao da je „krivični postupak već pokrenut ili će biti pokrenut protiv njega“ i insistirao da nije imao nikakve veze sa bilo kojim „nezakonitim činom“.

Kosta je rekao da je težina optužbi protiv njega „nespojive sa dostojanstvom premijerske funkcije“, što ga onemogućava da nastavi da radi. Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa sada će morati da odluči da li da raspusti parlament i raspiše nove izbore ili da izabere novog premijera iz Kostine Socijalističke partije.

PROČITAJTE JOŠ:

Kancelarija predsedništva potvrdila je da će lideri stranaka biti pozvani da se sastanu.

Kosta je rekao da je voljan da ostane na funkciji dok se ne imenuje naslednik, ali je pojasnio da svoje ime neće iznositi kao kandidata za višu funkciju. Njegova ostavka označila je „kraj jednog poglavlja“ u njegovom životu, rekao je.

Mračne litijumske šeme

Premijerova ostavka usledila je nekoliko sati nakon što je portugalska nacionalna policija izvršila pretres Kostine rezidencije i nekoliko zgrada ministarstava. Pretresi su deo istrage o korupciji koja je povezana sa šemama iskopavanja litijuma na severu zemlje, kao i mega-projekta zelenog vodonika u Sinesu.

Foto:Global Imagens/Atlantico Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kostin šef kabineta Vitor Eskarija takođe je priveden, rekao je generalni tužilac. Vlasti su potvrdile da su ministar za infrastrukturu Žoao Galamba i šef portugalske agencije za životnu sredinu Nuno Lakasta optuženi u ovom slučaju.

Kostina socijalistička vlada je sa entuzijazmom podržala šeme za ekstrakciju litijuma u različitim oblastima Portugala kao deo šireg nastojanja EU da obezbedi kritične sirovine, ali ti projekti su bili okovani kontroverzama zbog niskog kvaliteta materijala koji se vadi i velike očekivane štete po životnu sredinu. Narod Portugala se u velikoj meri protivio eksploataciji litijuma.

Istraga Politika iz 2021. godine o jednoj rudarskoj šemi u severnom regionu Montelegrea otkrila je ove kontroverze i na kraju naterala portugalsku vladu da otkaže veliki projekat u toj oblasti.

Portugalska vlada je 2022. godine odobrila šest oblasti za iskopavanje litijuma. Jedno od njih je i grad Fundao koji se nalazi u centralnom delu zemlje, okružen bujnom prirodom. Meštani ovog grada su se glasno usprotivili potezu svojih vlasti, za koji su tvrdili da će potpuno devastirati životnu sredinu.

Foto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia

Portugalska energetska kompanija „Galp“ i švedski proizvođač baterija za električna vozila „Nortvolt“ najavili su 2021. godine zajedničku kompaniju koju će izgraditi u Portugalu. Kako kažu, to bi bila najveća fabrika za konverziju litijuma u Evropi. Ipak, lokalno stanovništvo se protivilo ovoj investiciji vrednoj čak 700 miliona evra. Iako je reč o velikom novcu, oni su strahovali da će prerada litijuma uništiti okolinu i bajkovito okruženje gde se većina stanovnika bavi proizvodnjom organskih proizvoda.