Foto: EPA-EFE, Profimedia, Ap, Reuters

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija pozvala je građane da "pune sve potrebne aparate" zbog očekivanih nestanka struje izazvanih ruskim raketnim udarima.

Energetska postrojenja ponovo su pogođena ruskim projektilima u sredu – što je deo talasa takvih udara od 10. oktobra.

Prekidi u snabdevanju strujom do četiri sata u isto vreme uticaće na celu zemlju u četvrtak, rekao je operater mreže Ukrenergo.

Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova objava dolazi u trenutku kada je Rusija proglasila ratno stanje u oblastima koje je anektirala u Ukrajini. Pojačane mere bezbednosti stupile su snaguu i u Rusiji, uglavnom duž granice sa Ukrajinom, prenosi BBC.

U pripremi za nestanak struje, Ukrenergo je apelovao na Ukrajince da se opskrbe vodom i da osiguraju da imaju „tople čarape i ćebad i zagrljaje porodice i prijatelja“.

Foto: Pavlo Palamarchuk / Zuma Press / Profimedia

Telefoni, paver benkovi i baterije se moraju puniti, navodi se u savetima koji su upućeni građanima.

Čak 40 odsto ukrajinske energetske infrastrukture je ozbiljno oštećeno, prema rečima Oleksandra Harčenka, savetnika ministra energetike.

Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je u sredu da su uništena tri energetska postrojenja i da se energetske kompanije spremaju za „se moguće scenarije za zimu“. On je trebao da se obrati na samitu lidera EU, koji pokušavaju da postignu dogovor o snižavanju cena gasa.

Prijavljena je ozbiljna šteta na energetskim objektima u Krivom Rihu u centralnoj Ukrajini i Burštinu na zapadu. Ukrenergo je saopštio je da je bilo više napada u poslednjih 10 dana nego u celom prethodnom periodu od početka ruske invazije 24. februara.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

Ukrenergo je saopštio da će koristiti „kontrolisana, izračunata ograničenja potrošnje“ i upozorio je da bi do prekida snabdevanja električnom energijom moglo da dođe u celoj Ukrajini u periodu od 7.00 ujutru do 22.000 časa.

Sporadični nestanci struje su već pogodili glavni grad Ukrajine i mnoge regione širom zemlje. Ruske rakete su oštetile infrastrukturu širom Ukrajine, uključujući gradove poput Lavova na zapadu – daleko od borbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasti su pozvale Ukrajince da manje upotrebljavaju struju u večernjim časovima.

„Ne isključujemo da ćemo sa početkom hladnog vremena češće tražiti vašu pomoć“, saopštio je Ukrenergo.

Zapadni lideri su osudili ruske udare na ukrajinsku infrastrukturu.

„Rusku napadi na civilnu infrastukturu, posebno na električnu energiju su ratni zločini“, napisala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

„Uskraćivanje struje, vode i grejanja muškarcima, ženama i deci s dolaskom zime – su akti terorizma“, dodaje se.

BONUS VIDEO: Napad na pešački most u Kijevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar