Foto:Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia;Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia;Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Od kada je ruski predsednik Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizaciju, zavladali su strah i panika širom Rusije. Oni muškarci koji su u prvim danima dobili pozive da se jave u vojne kancelarije, već su na frontu u Ukrajini, a svojim porodicama su uspeli da jave da je situacija na ratištu kritična i da gotovo da nemaju nikakvu opremu.

Kada se Olesiji Šiškanovoj brat Vladimir javio sa fronta u Ukrajini, ona je uspela da snimi razgovor. Vladimir je mobilisan i poslat na ratište, a kada se javio porodici imao je niz pritužbi na ruske vlasti.

„Nisu nam dali apsolutno nikakvu opremu. Vojska ništa ne može, morali smo sami da kupimo našu opremu“, požalio se Vladimir (23).

„Čak sam morao da ofarbam pištolj da prikrijem rđu. To je noćna mora… Uskoro će nas terati da kupimo sopstvene granate“, dodao je on u pozivu koji je Olesija snimila i postavila na svoju stranicu na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, prenosi Gardijan.

Vladimirova priča je daleko od jedinstvene. Širom zemlje novomobilisani muškarci kupuju sve, od termo donjeg veša do pancira, jer se pojavljuje sve više dokaza da ruska vojska nije dovoljno snabdevena i da nije u stanju regrutima obezbedi ni najosnovnije stvari kada stignu na front.

Foto: Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

Na Telegramu su se pojavile desetine kanala za diskusiju u kojima žene i sestre mobilisanih muškaraca dele savete o tome gde najbolje kupiti pancire i odeću za svoje rođake pre nego što odu da se bore u Putinovom ratu u Ukrajini.

„Od jutra do večeri pretražujem internet da pronađem dobre ponude za naše dečake“, rekla je Anastasija, članica grupe „Pomozimo vojnicima“, koja se nalazi u ruskoj oblasti Sverdlovsk u blizini Urala.

Anastasija je rekla da je lokalna kancelarija za regrutaciju u Sverdlovsku „snažno savetovala“ mobilisanim vojnicima da ponesu svoju opremu na front, uprkos izjavama Ministarstva odbrane da će svi mobilisani vojnici biti obučeni i opremljeni.

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Za neke Ruse, nedostatak osnovne opreme potpomaže rastuću spoznaju da se njihova vojska, hvaljena pre invazije kao borbena svetska sila, pokazala kao nedovoljno pripreljena za rat.

„Dovoljno je loše što mobilišu naše ljude“, rekla je Anastasija, učiteljica iz Brjanska, ruskog grada udaljenog oko 160 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Foto:Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

„Morali smo da potrošimo svoju mesečnu platu na opremu mog muža da bi on barem imao priliku da se vrati. Iskreno, potpuno je neprijatno. To je nered“, rekla je ona.

Nedostatak opreme doveo je do nestašice i naglog povećavanja cena u prodavnicama odeće koje prodaju vojnu opremu.

Prema izveštaju poslovnog lista Komersant, cene pancira su porasle za 500 odsto i sada se prodaju za 50.000 rubalja (oko 710 funti). Slična povećavanja cena zabeležena su i za šlemove i osnovnu opremu za kampovanje.

„Naše zalihe su prazne. Vreće za spavanje su rasprodate dva dana nakon što je mobilizacija objavljena“, rekao je Aleksej, vlasnik prodavnice u Jekaterinburgu, četvrtom po veličini gradu u Rusiji.

Foto:Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

„Imamo samo nekoliko zimskih čizama i dva šatora. Ovo nam se nikada ranije nije dogodilo“, naveo je.

Ono malo opreme koju vojska izdaje novomobilisanim vojnicima izgleda kao da je zastarela ili potpuno neadekvatna.

U jednom video snimku koji kruži na društvenim mrežama, mobilisani ruski vojnik žali se da je dobio pancir napravljen za Ersoft igre i da nije stvarno otporan na metke.

Čak i pre Putinove mobilizacije, vojni nedostaci ruske vojske su bili jasni, pošto Moskva nije uspela da postigne svoj cilj u Kijevu.

Foto:Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Nakon ruske vojne kampanje u Gruziji 2008. godine, ministarstvo odbrane zemlje, pod vođstvom Putinovog saveznika Sergeja Šojgua, nastojalo je da obnovi vojsku, sa ciljem da je transformiše u sofisticiranu i modernu silu, istrovremeno garantujući da će iskoreniti korupciju.

Otkako su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu 24. februara, njena vojna oprema je sistemski posustajala.

„Uopšte nisam iznenađen što vidim u kakvom je neredu ruska vojska“, rekao je Gleb Irisov, bivši poručnik vazduhoplovstva oji je napustio rusku vojsku 2020. godine i sada živi u SAD.

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Vojska je oduvek bila duboko korumpirana i ta pitanja nikada nisu rešena na pravi način. Nisu trošili novac na osoblje dok su se naši senatori bogatili“, dodao je on.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni i njegov istražni tim objavili su brojna otkrića koja povezuju visoke zvaničnike odbrane sa skupim imanjima i skrivenim bankovnim računima, uključujući istragu iz 2015. godine o vili od 16 miliona funti koja je navodno u vlasništvu Sergeja Šojgua.

Nedavna istraga BBC njuza na ruskokm jeziku pokazala je da su vojni sudovi u poslednjih osam godina izreklli više od 550 kazni za krađu odeće iz vojnih zaliha. Ukupno, tokom istog perioda, sudski podaci su otkrili da je otvoreno više od 12.000 slučajeva korupcije koji su uključivali krađu vojne opreme, a neki slučajevi su se desili i nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

„Razmere Putinove mobilizacije su pogoršale neke od postojećih problema“, rekao je Pavel Luzin, nezavisni ruski vojni ekspert.

„Rusija jednostavno nije bila spremna za mobilizaciju ovog obima. Bilo je osuđeno na logističke probleme“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Luzin je objasnio da je Kremlj u poslednje dve decenije nastojao da revidira svoju vojsku, uadaljavajući se od vojske zasnovane na regrutaciji na vojsku koja zavisi od profesionalnih snaga.

„Kada je mobilizacija objavljena, nije postojao mehanizam za njeno sprovođenje“, rekao je Luzin.

Problemi sa opremom i logistiko su sada postali problem koji je previše značajan da bi ga vlasti ignorisale.

Ruski premijer Mihail Mišustin je pozvao kompanije da „brzo povećaju proizvodnju opreme i tehnologije“, potrebne za ono što Moskva naziva „svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini“.

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare