Igor Strelkov Foto:TASS / ddp USA / Profimedia

Ruski vojni bloger i bivši agent FSB-a Igor Girkin, takođe poznat i pod imenom Igor Strelkov, u objavi na Telegramu kritikovao je ruskog predsednika Vladimira Putina zbog nedostatka ciljeva i strategije u ratu protiv Ukrajine. Putin je zbog sve većih gubitaka u ratu izložen kritici ruskih nacionalista, koji podržavaju ideju zauzimanja ukrajinske teritorije, ali dovode u pitanje učinkovitost vojnog vrha Moskve.

Girkin, koji je igrao bitnu ulogu u aneksiji Krima 2014. godine, vodeći je glas među tim ruskim nacionalistima. Poslednjih nekoliko meseci izneo je niz oštrih kritika, piše Index.hr.

„Ciljevi rata nisu definisani“, napisao je Girkin i dodao kako ne može da bude „nikakve strategije“ za rat ako Putinu nisu jasni sopstveni ciljevi.

Igor Strelkov Foto:BULENT KILIC / AFP / Profimedia

„Neprijatelj od početka ima strategiju“, smatra on.

Ocenio je da je nedostatak ciljeva i strategije razlog zašto je Ukrajina uspela da ostvari nedavne pobede.

Pročitajte još:

„Ako nema strategije, nema ni svesnog rada na njenom sprovođenju. A neprijatelj od početka ima strategiju i svim silama je sprovodi“, nastavio je.

U posebnoj objavi, Girkin je napisao kako veruje da će Rusija uskoro „da bude poražena“ budući da njena vojska „uopšte nije uspela da pobedi neprijatelja tokom zimsko-prolećne kampanje“.

Ovaj potez dolazi u trenutku dok Ukrajina priprema protivofanzivu kako bi vratila što veći deo okupirane teritorije.

BONUS VIDEO Mogu li zapadni tenkovi da promene tok rata u Ukrajini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar