Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Južni tok reke Dnjepar će se verovatno vratiti unutar svojih obala do 16. juna nakon velike poplave izazvane pucanjem ukrajinske brane Kahovka ove nedelje, rekao je u subotu zvaničnik kojeg je postavila Moskva.

Poplava je pogodila gradove i sela ispod brane, zarobivši stanovnike i uništivši cele kuće s obe strane reke, koja razdvaja Hersonsku oblast na dva dela pod ukrajinskom i ruskom kontrolom.

Odesu je pogodila ekološka katarstrofa. Plaže koje su pre rata privlačile hiljade turista širom sveta danas su groblja životinja i smetlište.

Nameštaj, uređaji i automobili plutaju u moru nakon uništenja brane Kahovka. Ribe masovno umiru, a najgore od svega je što su iz regije Herson doplutale i mine, prenosi Jutarnji list.

Vladimir Saldo, koji upravlja delom pod ruskom kontrolom, rekao je da se vodostaj u Novoj Kahovki, gradu pored brane, smanjio za tri metra od utorka kada je bio na vrhuncu.

„Ispumpavanje vode i odvoz smeća s ulica su započeti“, rekao je, dodavši da je više od 6000 ljudi evakuisano iz poplavljenih delova Nove Kahovke te iz gradova Oleški i Gola Pristanj, koji se nalaze blizu ušća reke.

Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Kazao je da preliminarni proračuni ruskog proizvođača električne energije RusHydro ukazuju na to da će se Dnjepar ispod uništene elektrane Kahovke vratiti na svoj uobičajeni tok do 16. juna.

Saldo je također optužio Ukrajinu za granatiranje privremenih skloništa za osobe raseljene zbog poplave, rekavši da je jedna žena poginula u napadima. Objavio je fotografiju uništene zgrade, navevši da je reč o hotelu.

Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Rojters nije mogao nezavisno potvrditi navode o granatiranju, koji podsećaju na slične tvrdnje iznesene proteklih dana. Kijev, koji je optužio Moskvu za granatiranje civila na poplavljenom teritoriju pod svojom kontrolom, nije odmah komentarisao ruske navode.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina je optužila Rusiju za uništavanje hidroelektrane i brane, koja je bila pod ruskom kontrolom od prvih nedelja rata, koji Moskva naziva „posebnom vojnom operacijom“ započetom pre više od godinu dana. Moskva je sa druge strane optužila Ukrajinu.

Foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Guverner Krima, koji je Moskva zauzela i anektirala od Ukrajine 2014., rekao je zasebno da je ruska protivvazdušna odbrana oborila dva ukrajinska balistička projektila te da nije bilo štete ili žrtava.

BONUS VIDEO: Ukrajina otkrila koliko je ruskih vojnika poginulo od početka rata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar