Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Mustafa Avci koji je preživeo zemljotres u Turskoj, i koji se ponovo sreo sa suprugom i novorođenom bebom nakon što je skoro 11 dana bio zarobljen u ruševinama bolnice, otkrio je kako je izgledala njegova borba za opstanak.

Radost koju je Mustafa Avci (34) osetio što je prvi put postao otac, pretvorila se u užas kada je zemljotres pogodio Tursku, samo tri sata nakon što se njegova supruga Bilge (27) porodila carskim rezom.

Bolnica se srušila samo nekoliko minuta nakon što je laboratorijski tehničar napustio svoju ženu i prerano rođenu ćerku Almilu, kako bi kupio keks iz kantine.

Bilge, njena ćerka i svekrva su nekim čudom izbegle povrede jer je soba za oporavak na četvrtom spratu u kojoj su se nalazile ostala uglavnom netaknuta u katastrofi.

Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Bilgde se plašila da joj je muž umro dok joj je bolničko osoblje pomagalo da se izvuče iz ruševina privatne bolnice u Antakiji.

Ali Mustafa je preživeo sa drugim muškarcem Mehmetom Ali Sakirogluom (26), kada su ostali zarobljeni u praznini u prizemlju moderne zgrade.

Ostao je zarobljen, plašeći se da su mu žena i beba ubijene u sobi iznad njega, pre nego što je na kraju spašen posle 261 sat kasnije.

Mustafa koji je imao povredu stopala i patio od dehidracije prebačen je u bolnicu u gradu Mersin da se oporavi. Slike na kojima se ponovo susreće sa suprugom i bebom u subotu dok je ležao u bolničkom krevetu dirnule su srca ljudi širom sveta.

Opisujući svoje muke, Mustafa je rekao: „Nisam verovao da ću ponovo izaći… Nikad nisam mislio da ću izaći. Mislio sam da su mi žena i dete mrtvi. Sada sam tako srećan. Osećam se kao da sam ponovo rođen“.

Mustafa je ispričao kako se povezao sa Mehmetom koji je bio zarobljen pored njega u mrklom mraku, rekavši: „Postali smo dva prijatelja. Ali da sam ga video na ulici, ne bih ga poznavao jer nikada nisam video njegovo lice, a on nikada nije video moje jer je bilo tako mračno.’

Bilge je rekla da se plašila „jer je bila u paklu“ kada je zemljotres pogodio Tursku i bila je ubeđena da je njen muž poginuo u delu zgrade koji se potpuno srušio.

Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Govoreći o svom olakšanju zbog njegovog preživljavanja, rekla je: „Izgubila sam nadu, ali sada su mi nade ponovo procvetale. Sada se osećam ponovo rođenom jer sam se toliko bojala da će moja beba odrasti bez oca. Verujem da je Bog čuo glas naše bebe. Toliko smo se molili i te molitve nisu bile uzaludne“.

„Veoma sam srećna. I dalje se naježim kada se setim kako mi je rečeno da je Mustafa živ. Nisam verovala dok ga nisam videla svojim očima“, dodala je.

Bilge je rekla da su ona i beba Almila nakon carskog reza odvedene u ginekološku ambulantu na četvrtom spratu, koja se samo delimično srušila u zemljotresu.

„Naravno, ženi sa carskim rezom bilo je teško da se spusti. Upala sam u veoma tešku situaciju. Hvala Bogu što mi je dao tu snagu. Kako sam ustala, kako sam se spustila, ne znam. Bili smo u sobi sa bebom. Porodila sam se samo tri sata pre zemljotresa. Sećam se svega deo po deo. Nekoliko volontera nas je spasilo i mi smo puzali dole sa mojom bebom“.

Bilge i Almila su držane u bolnici u Mersinu nedelju dana radi provere pre nego što su puštene.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dobro smo… Kao da smo ponovo rođeni. Ponovo ću započeti svoj drugi život. Ja kažem da je to bila sudbina, Bog kaže da sve ima svoj red. Doživela sam i raj i pakao za 12 dana. Ali na sreću, naša porodica je kompletna. I Mustafa će biti dobro, nadam se da će sve proći kako treba“.

Neverovatni snimci Mustafinog spasavanja pokazali su kako on razgovara telefonom sa rođakom da ga pita da li je njegova porodica bezbedna dok je bio umotan u termo ćebe na nosilima.

Na snimku koji su objavile turske vlasti vidi se mu spasilac drži mobilni telefon uz lice, dok Mustafa kaže: „Fahri, kako si?… Kako si brate moj?“.

Zatim se čuje rođak kako plače na kraju telefona nakon što je u neverici rekao: „Brate? Gde si?“.

„Dobro sam. Nemam problema. Mislim da sam u bolnici za obuku i istraživanje. Oni će me uputiti gde god je pogodno. Nemam nikakvih problema“, dodao je Mustafa.

Zatim pita šta se desilo njegovoj porodici, govoreći: „Jesu li svi spašeni?“

Turska zemljotres Foto:REUTERS/Nir Elias

Moglo se čuti kako rođak odgovara: „Svi su dobri. Čekaju te“.

Na snimku se vidi kako Mustafa ljubi ruku spasioca koji je držao telefon, dok mu se zahvaljivao govoreći: „Neka te Bog blagoslovi hiljadu puta, brate! Neka ti Bog uvek pomogne u nevolji!“

BONUS VIDEO: Trenutak udara novog zemljotresa u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar