Foto:Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske na čelu sa direktorkom Dijanom Grbić obratio se javnosti povodom prozivki vezanih za nastup SARTR-a na upravo završenom Teatar festu. Naime, na 25. Teatar festu u takmičarskom programu nastupio je i Sarajevski ratni teatar, predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda". Na dan izvođenja predstave, Javni servis Radio-televizije Republike Srpske objavio je saopštenje kako ove godine u njihovom programu nema mesta za Teatar fest, jer im smeta "ratni" u nazivu pozorišta.

Ipak, predstava je odigrana, publika je glumce nagradila ovacijama, a onda je po kuloarima počela da se provlači priča o navodnom uklanjanju zastave RS sa zgrade pozorišta „zbog gostovanja Sarajlija“.

Sve ovo bacilo je senku na inače odličan festival, koji je ove godine proslavio jubilej, četvrt veka postojanja. Umesto o predstavama, glumcima i tekstovima raspravljalo se o smenama, politici i ostavkama.

“Osećam izuzetnu tugu, ne razočarenje, iznenađenje, prosto tugu i prazninu zbog svih dešavanja koja su se desila, jer smo sinoć zatvorili jedan od najuspešnijih festivala“, kazala je Dijana Grbić, prenosi Mondo.ba.

Ona je pojasnila da zastava RS nije skinuta, niti uklonjena, jer prosto ni ove ni prošle godine nije bila istaknuta na zgradi pozorišta.

„Zastava nije strgnuta ni zbog koga, ona stoji u holu Narodnog pozorišta, ona se ističe onako kako stoji u zakonu“, napomenula je Grbićeva citirajući pritom odredbe zakona iz 1993. u kojima stoji da se zastave na insitucijama Republike Srpske ističu u vreme praznika, slava i svetkovina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodala je da je 2015. godine taj isti Sarajevski ratni teatar gostovao u Banjaluci i to na poziv Narodnog pozorišta.

„Postavlja se pitanje – kome je ovo trebalo? Vrlo je simptomatično da se sve ovo dešava kada meni dolazi rešenja za prelazak sa vršioca dužnosti na upravnika. Trpim izuzetno nasilje na mrežama o čemu je obaveštena policija. Ja sam svoj posao radila časno i odgovorno i stojim iza svega što je urađeno“, rekla je Grbić.

Na pitanje novinara RTRS-a da li je u redu da pozorište s prefiksom „ratni“ gostuje u NPRS, glumac Aleksandar Stojković je odgovorio:

„Da li Vi smatrate da bi meni, borcu Vojske RS, ratnom vojnom invalidu, trebalo da bude zabranjeno da učestvujem na festivalima u Federaciji BiH? Meni, koji sam bio pripadnik VRS od prvog dana, koji sam izgubio u ratu prijatelje, zavičaj, mladost? Sramota je da 30 godina nakon rata ja treba nekome da se pravdam što smo pozvali kolege na festival. Osam godina nakon rata Nemačka i Francuska su potpisale prvi sporazum o saradnji, i danas sarađuju!“, kazao je Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare