Kristijan Šmit Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, uzjavio je danas u Sarajevu da je međunarodna zajednica odlučna u nameri da podržava Bosnu i Hercegovinu onoliko dugo i intenzivno koliko je to potrebno.

Šmit je na konferenciji za novinare nakon dvodnevne sednice Veća sa sprovođenja mira u BiH (PIK) rekao da nije zadovoljan što državne vlasti ni nakon dva pokušaja nisu usvojile predloge za poboljšanje integriteta izbornog procesa.

Govoreći o državnoj imovini, Šmit je rekao da se mora usvojiti državni zakon kojim će to pitanje biti regulisano – fer pristupom da, kako je kazao, niko ne bude isključen.

Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Iznenađen je, kaže, da se pitanje državne imovine povezuje sa nekim drugim temama.

„Govorim o imovini koja se može nalaziti bilo gde, kao što je npr. sportska dvorana koja je nekada pripadala socijalističkoj Jugoslaviji i trebalo bi da bude jasno kome sada pripada“, kazao je Šmit.

Za njega je pitanje državne imovine tehničko pitanje. Tvrdi da, kako je rekao, nema puno tajni i radi se o onome što je otvoreno.

Milorad Dodik Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

„Mislim da ih (ekspertnu grupu) trebamo ostaviti u njihovoj privatnosti, da rade i ako se dođe do odluka, onda treba ići u javnost. Grupa stručnjaka nije da donese odluke, već da ima predloge, sagleda stvar sa pravnog stanovišta, kao što se navodi u odlukama Ustavnog suda i da ima okvir za provedbu“, rekao je, između ostalog, Šmit.

Šmit je kazao da su „secesionističke poruke iz Republike Srpske neprihvatljivo“ i dodao da oni koji idu u tom pravcu se igraju, a oni koji se, kako je naveo, „sa tim igraju zapravo se igraju sa budućnosti države te će trpiti velike posledice međunarodne zajednice“.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako ga, kazao je, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ne prihvata kao visokog predstavnika, svaki dan ga sluša.

„Siguran sam da prati sve što radim i neću mu dati na čast da zna koje korake poduzimam“, kazao je Šmit.

O finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj rekao je da treba da počne da sumnja u, kako je naveo, tvrdnje vlasti ovog entiteta da nemaju finansijskih problema.

BONUS VIDEO: Zašto je Dodik odlikovao Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar