Foto:Arhiva Nova.rs

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) Hrvatske saopštio je da će nakon visokih temperatura, region narednih dana ponovo pogoditi stravično nevreme, a identična prognoza stiže i iz Slovenije.

U noći između ponedeljka i utorka doći će do lokalnih pljuskova i grmljavine. U utorak ponovno vruće uz temperaturu između 32 i 34 stepeni Celzijusa.

Vruće će biti i na severnom Jadranu i u Lici. Biće sunčano, poslepodne na zapadu oblačnije, a uz umeren i jak razvoj oblaka krajem dana i u noći na severnom Jadranu, posebno u Istri, raste verovatnoća za mestimične pljuskove i grmljavinu. Duvaće umeren jugozapadni vetar.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; Shutterstock

Najviše sunčanog vremena biće na jugu Hrvatske. Nakon tople, mestimično i vrlo tople noći najviša dnevna temperatura biće između 33 i 36 °C.“

Foto: N1

U utorak u kopnenom području promenjivo i nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu, a moguć je i grad. U sredu i dalje nestabilno uz kišu, ali i osetno svežije. U četvrtak ponovo visoke temperature.

Na Jadranu u utorak pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji na severnom delu, u sredu će se proširiti i na veći deo Dalmacije. U četvrtak ponovo pretežno sunčano. U utorak će jak vetar najpre na severnom delu preći na jak jugozapad, a u sredu će prolazno duvati bura.

Foto: MUP

Sutra će se narandžasti meteo alarm proširiti na još nekoliko regija – riječku i zagrebačku.

„Moguće su grmljavine koje mogu da prouzrokuju veliku štetu, tako da je potrebno zaštititi se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad“, upozorava DHMZ.

Foto: Marko Korosec/Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oni navode da je moguća grmljavina, mestimično jak i olujni vetar i grad u prepodnevnim satima na severnom Jadranu – posebno Istri, posle 16 sati i u Gorskom kotaru, karlovačkom području uz granicu sa Slovenijom, a posle 18 sati u Zagorju i Međimurju.

Slovenci upozoravaju da se mogu očekivati još ekstremnije vremenske prilike nego prošle srede

Oglasila se i Agencija Republike Slovenije za okolinu (ARSO), koja je za poslepodne za sever Slovenije izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena. Upozorenje za severozapad zemlje važi od 19 časova, a za severoistok od 18 časova. Upozoravaju na mogućnost grada, jakih udara vetra, udara munje i obilnih padavina.

Slovenija nevreme Foto:TANJUG/ FOTO STA/ Murski val

Ovog puta očekuje se još izraženije duvanje vetra koje može da podstakne razvoj još ekstremnijih pojava nego prošle nedelje. Na stranici Ciklon.si, upozoravaju na opasnost od orkanskih udara vetra.

Pročitajte još...

Jak vetar preti i severnoj Italiji, gde su se prošle nedelje stvorile intenzivne i razorne olujne ćelije koje su se potom kretale prema Sloveniji i Hrvatskoj. Isto bi trebalo da se dogodi i ovoga puta.

Arso je i za utorak izdao narandžasto upozorenje zbog mogućnosti nevremena za celu Sloveniju. Upozoravaju da u utorak i sredu zbog intenzivnih i dugotrajnih pljuskova u većem delu zemlje može da dođe do bujičnih poplava.

Kraj ekstremnih vremenskih uslova očekuje se posle srede.

BONUS VIDEO Požari besne u Grčkoj: Evakuacija na Rodosu, Krfu i Eviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar