Reporteri bez granica, novinari, novinar, reporter
Ilustracija Foto: Shutterstock

Aktivisti, novinari i političari širom sveta bili su predmet špijuniranja putem "Pegaza", softvera za mobilne telefone koje je razvila privatna izraleska firma NSO. Svetski mediji su svoje otkriće objavili u nedelju, rasplamsavajući strah od široko rasprostranjenih kršenja privatnosti i prava, prenosi Dejli mejl.

PROČITAJTE JOŠ:

Specijalni hakerski softver „Pagaz“ korišćen je za špijuniranje širom sveta, a razvila ga je izraelska kompanija NSO Grupa. Istraživanje je pokazalo da je najmanje 50.000 telefonskih brojeva nadzirano pomoću „Pegaza“ od 2016. godine. Na spisku kupaca „Pegaza“ su i Azerbejdžan, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Ruanda, Saudijska Arabija, Mađarska, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pomoću ovog softvera su praćeni nagledani saradnici, prijatelji, kao i porodice poznatih novinara, ali i sami novinari. Među njima je i ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi. Nagledan je telefon njegove supruge pre njegove smrti, kao i telefon jednog saradnika.

Ključna figura na spisku koji se pojavio je Roula Khalaf koja je prošle godine postala prva žena urednica Fajnenšel tajmsa, a prema pisanju Gardiijana izabrana je kao potencijalna meta 2018. godine. Analiza podataka sugeriše da je njen telefon odabran kao meta od strane UAE, dok je bila zamenica urednika u Fajnenšel tajmsu.

Među hakovanim novinarima su Sadihart Varadaradžan i Paranjoj Guha Thakurta, sa indijskog sajta Vajer, koji su radili na pričama o indijskoj vladi koja širi dezinformacije na mreži. Omar Radi, marokanski novinar, koji je više puta objavljivao priče o korupciji vlade, takođe je bio među onima koji su hakovani.

Podaci ukazuju da je telefon meksičkog novinara Sesilija Pinede Birta takođe je bio meta mesec dana pre nego što su ga u autoperionici ubili napadači. Njegov telefon nikada nije pronađen i nije bilo jasno da li je hakovan, prenosi Dejli mejl.

Godine 2019. je hakovana i nagrađivana azerbejdžanska novinarka Kadija Ismailova. Godinama je izveštavala o mreži korupcije koja okružuje predsednika Ilhama Alijeva koji vlada od 2003. godine. Kao rezultat toga, dugo je bila meta uznemiravanja, zastrašivanja, a bila je hapšena 2014. godine zbog navodne utaje poreza i „ilegalnog poslovanja“.

Vašington post je rekao da brojevi koji su praćeni pripadaju šefovima država i premijerima, članovima arapskih kraljevskih porodia, diplomatama i političarima, kao i aktivistima i poslovnim rukovodiocima.

„Pegaz“ se smatra najmoćnijim špijunskim softverom koji je ikada napravljen i može da vrši praćenje 24 sata dnevno. Može da kopira poruke koje korisnik telefona šalje ili prima, sakuplja fotografije sa uređaja i snima pozive.

Na kraju, „Pegaz“ može da odredi gde se korisnik telefona nalazi, sa kim je bio u kontaktu u određenom trenutku, pa čak i sa kim se upoznao. Takođe se može instalirati preko bežičkog primopredajnika smeštenog u blizini cilja ili ručno ako se ukrade telefon.

Iz izraelske kompanije NSO tvrde da ništa od navedenog nije tačno i da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista. NSO Grupa je osnovana 2010. godine i spada u vodeće svetske proizvođače špijunskih programa koje koristi oko 60 klijenata iz 40 zemalja.

Bonus video: Saniranje štete nakon poplava u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram