Foto: Tanjug/Ren Junchuan/Ahn Young-joon

Strah od NLO-a izazvan spiralom svetlosti na nebu u Južnoj Koreji objašnjen je u petak nakon što je vojska objavila da je neobičnu pojavu izazvalo lansiranje rakete.

Južnokorejski društveni mediji i internet sajtovi bili su prepuni poruka građana koji su rekli da su bili svedoci letećeg objekta, traga pare duginih boja i drugih misterioznih svetla. Neki su postavljali i fotografije i video zapise.

Vojska Južne Koreje potvrdila je da je u petak probno ispalila raketu na čvrsto gorivo.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je nenajavljeno lansiranje rakete deo njegovih napora da se izgradi svemirska nadzorna sposobnost i ojača svoju odbranu.

Rečeno je da nije unapred obavestilo širu javnost o lansiranju jer se radi o osetljivim pitanjima vojne bezbednosti.

Neobična pojava se mogla videti kako se izbija iza jarke bele svetlosti na delovima južnokorejskog neba u petak uveče.

‘Šta je ovo? Da li je ovo NLO? Uplašen sam“, rekao je jedan korisnik Tvitera. Drugi je rekao da sumnjaju da je u pitanju severnokorejsko lansiranje projektila i da su zabrinuti zbog rata.

Drugi su sumnjali da je u pitanju svetlosna emisija dronova ili natprirodni fenomen.

Južnokorejske službe za hitne slučajeve i policija primile su stotine prijava građana da su širom zemlje prisustvovali sumnjivom letećem objektu i misterioznim svetlima, javljaju lokalni mediji.

Južnokorejsko lansiranje rakete usledilo je četiri dana nakon što je Jug optužio Sever da je lansirao pet dronova preko granice rivala prvi put u pet godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Vojska Južne Koreje otkrila je bespilotne letelice, ali nije uspela da ih obori, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa njenom mrežom protivvazdušne odbrane. Vojska je kasnije ponudila retko izvinjenje za to.

Južnokorejski zvaničnici rekli su da planiraju da iskoriste raketu na čvrsto gorivo kako bi prvi špijunski satelit u zemlji postavili u orbitu. Južna Koreja je u martu izvela svoje prvo uspešno lansiranje rakete na čvrsto gorivo.

Rakete na čvrsto gorivo skraćuju vreme lansiranja, imaju jednostavniju strukturu i jeftinije su za razvoj i proizvodnju od raketa na tečno gorivo, rekli su južnokorejski zvaničnici.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je lansiranje u petak bio nastavak testiranja lansiranja u martu.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar