Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Oficir u službi bezbednosti ruskog predsednika Vladimira Putina koji je odbio da ubija Ukrajince i umesto toga pobegao u Kazahstan, deportovan je u Rusiju.

Major Mihail Žilin, 36, osudio je rat i sada mu preti do 15 godina zatvora i mučenja, kaže njegova supruga Ekaterina.

Oficir Federalne službe zaštite (FSO) imao je pristup ruskim državnim tajnama, uključujući Putinovu ličnu komunikaciju, navodi se.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Šetao je kroz šume da bi stigao do susedne države Kazahstan, ali je njegov zahtev za azil odbijen. Kao službeniku FSO, nije smeo da ode u inostranstvo i bio je sprečen da ima pasoš.

Pobegao je kada je trebalo da bude premešten u zonu ratnih dejstava gde bi bio „dužan“ da „ubija ukrajinske državljane“.

„Dao sam zakletvu da branim slobodu i nezavisnost svoje domovine – Ruske Federacije – u njenim granicama, a ne da vodim agresivne vojne operacije kao deo oružanih snaga svoje zemlje za zauzimanje teritorija druge države“, rekao je on.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kazahstanske vlasti su prihvatile desetine hiljada Rusa koji beže od rata, ali nisu pokazali popustljivost prema Žilinu i on je tajno vraćen u Rusiju, navodi se u izveštajima.

Otkako je ove nedelje deportovan u ruke ruskih organa za sprovođenje zakona, on je nestao, rekla je njegova supruga Ekaterina (35), koja kaže da će se verovatno suočiti sa mučenjem zbog bekstva iz Rusije ili da će biti poslat da se bori u ratu.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

U saopštenju suda u glavnom gradu Kazahstana Astani stoji: „On je bio inženjer u Centru za specijalne komunikacije i informacije FSO u Novosibirsku. On je opsluživao vladine komunikacije, što znači da je imao pristup [ruskim] državnim tajnama.“

Imao je pristup Putinovim kontaktima sa drugim ruskim zvaničnicima. Žilin ima rođake u ukrajinskom regionu Herson.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare