Olivera Ilinčić Foto: Vijesti

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, postupajući po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate 676.000 eura duga na ime poreza na nepokretnost protiv podgoričke kompanije “Property investments” koja se povezuje sa kontroverznom srpskom državljankom Oliverom Ilinčić, nekadašnjom savjetnicom predsjednika Srbije i Crne Gore, odbeglog šefa budvanske krimi grupe Svetozara Marovića.

U rešenju u koje su “Vijesti” imale uvid, reč je o poreskom dugu u iznosu od 440.750 eura, dok je kamata 235.486 eura.

Naime, Ilinčićeva firma punih 11 godina nije platila porez na zemljišnu parcelu od 9.432 kvadrata u uvali u Lučicama, koju je u međuvremenu banka prodala.

”Rešenje o prinudnoj naplati izvršiće Centralna banka Crne Gore, prenosom novčanih sredstava sa računa poreskog obveznika. Ako poreski obveznik ne izvrši plaćanje, izvršiće se obezbeđenje poreskog potraživanja, zasnivanjem založnog prava, o čemu će se doneti posebno rešenje”, navodi se u dokumentu koji potpisuje v. d. direktorke Uprave lokalnih javnih prihoda Vesna Kovačević.

Ipak, Opština Budva po svoj prilici neće moći da upiše hipoteku na zemljišnu parcelu, jer je u leto 2020. petrovačko hotelsko-turističko preduzeće (HTP) vile “Oliva”, privrednika Žarka Rakčevića, postalo vlasnik atraktivne parcele od 9.432 kvadrata u uvali plaže Lučice, nadomak Petrovca.

#related-news_1

Rakčevićeva hotelska kompanija tom kupovinom je “zaokružila” veliku zemljišnu parcelu u Lučicama, pošto je 2018. godine na javnom nadmetanju za 1.181.500 eura kupila i atraktivni zemljišni kompleks od 9.200 kvadrata u istoj uvali na Crnogorskom primorju.

Tim zemljištem prethodno je gazdovala firma Adriatic investments, takođe neformalno povezivana s Ilinčićevom.

Brojna rešenja…

Najnovije rešenje o prinudnoj naplati, jedno je u nizu koje je Uprave lokalnih javnih prihoda donosila proteklih godina protiv firmi koje kontroliše Ilinčićeva, pa je tako sada poreski dug premašio million eura.

Naime, Upava lokalanih javni prihoda nedavno je donela rešenje kojim se nalaže budvanskom katastru da upiše hipoteku na zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata na periferiji Budve, vlasništvo kompanije “Good location properties”, koja se takođe povezuje sa Ilinčićevom.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva još prošle godine po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate 293.000 eura poreskog duga od kompanije “Good location properties”, kao i 188.000 eura od kompanije “Fifthe avenue investments limited”.

Upravo te dve kompanije, čiji se osnivači nalaze na Floridi i u Velikoj Britaniji, a koje kontroliše Ilinčićeva, godinama su veliki poreski dužnici.

Opština je još ranije stavila šapu na imovinu te budvanske firme, koja na periferiji grada, na lokalitetu Velje ploče u vlasništvu ima ogromni zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata.

Zbog neplaćenog poreza od 187 hiljada eura, Opština je lani stavila hipoteku na dvije atraktivne parcele na samoj Bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenu”, koju je osnovala firma “Fifth avenu investments limited” iz Velike Britanije.

Reč je o dve atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jedne kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i druge, stotinak metara udaljenoj, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas” od 2.585 kvadrata.

Firmi je blokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

Upisujući hipoteke Opština se osigurava da će od poreskih dužnika, čiji je spisak pozamašan, naplatiti milionska potraživanja.

Istražitelji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) su pre osam godina, kada su uhapšeni opštinski funkcioneri i Marović, te otvorena istraga u osam korupcionaških afera, blokirali imovinu tada četiri povezane firme, koje je kontrolisala Ilinčićeva, a koje su u svome vlasništvu od Lučica do Budve posedovale oko 50 hiljada kvadrata zemlje.

Svetozar Marović Foto: Newsmax Adria/YT/Adria Tv Montenegro

Inače, Višem sudu pre nekoliko meseci je dostavljena na ponovnu kontrolu dorađena optužnica protiv Olivere Ilinčić i još nekoliko osoba koje SDT tereti da su pripadnici kriminalne grupe Svetozara Marovića, koja je na prevarni način novac 14 osoba iskoristila za pokrivanje kredita kompanije “Properti investments” kod Prve banke.

***

BONUS VIDEO: Očekujem da Srbija isporuči Svetozara Marovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar