Milo Đukanović
Milo Đukanović Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je danas da je "napad" nekadašnjeg visokog državnog funkcionera Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića na njega "očajnički pokušaj" radi "kupovine dalje neprincipijelne zaštite" Srbije, u koju je pobegao izbegavajući izdržavanje zatvorske kazne za korupciju.

„Jasno je da je napad na Crnu Goru i Mila Djukanovića, kao i ljutnja na SAD i NATO, a tek žal nad ‘ugroženim’ pravoslavljem, očajnički pokušaj da se kupi dalja neprincipijelna zaštita Srbije u uslovima očekivanog pojačanog pritiska, ne samo iz Crne Gore, nego prevashodno iz medjunarodne zajednice da nadležni organi u Beogradu ispune obaveze međunarodne pravne saradnje i izruče traženu osobu, kako bi u zemlji iz koje je pobegla izdržavala kaznu po pravosnažnoj presudi“, naveo je Đukanović u saopštenju.

Marović, koga Beograd odbija da ga izruči Crnoj Gori, pre dva dana je u pismu optužio Đukanovića, svog nekadašnjeg dugogodišnjeg stranačkog partnera i saradnika, da je „privatizovao državu“ i da se time obogatila njegova porodica.

On je Đukanovića doveo u vezu sa nekoliko poslova koje je realizovala vlada Crne Gore dok je on bio na njenom čelu, a za koje tvrdi da su sklopljeni sa članovima njegove porodice i bliskim prijateljima.

Đukanovića je povezao i sa dovođenjem ruskog oligarha Olega Deripaske u Crnu Goru i sumnjivom prodajom zemljišta u opštini Kotor tom milijarderu koji je danas pod međunarodnim sankcijama zbog povezanosti s ruskom agresijom na Ukrajinu.

Marović se oglasio pismom pošto su SAD protiv njega i još šest nekadašnjih funkcionera sa Zapadnog Balkana uvele ekonomske sankcije, zbog „destabilizirajućeg i koruptivnog delovanja“, a državni organi Crne Gore neposredno potom ponovo tražili od Srbije da ga izruči.

Predsednik Crne Gore je Marovićevo pismo nazvao „besnim reagovanjem i lažima“.

„Razumem razloge, ali to nije ponašanje dostojanstvenog čoveka koji je smogao snage da prizna počinjena krivična dela, već slabića koji je nakon sporazumnog priznanja krivice odlučio da spas potraži u bekstvu“, ocenio je Djukanović.

Djukanović je „obmanama i neistinama“ nazvao Marovićeve navode o „dovodjenju“ Deripaske u Crnu Goru, i odbacio vezu sa prodajom jednog od najatraktivnijih delova obale Crne Gore ruskom oligarhu.

Povodom Marovićevih tvrdnji da je država oštećena za više od 100 miliona evra prodajom 500.000 kvadratnih metara zemljišta u opštini Kotor, kod Platamuna, Specijalno državno tužilaštvo juče je saopštilo da je formiralo predmet.

Djukanović, koji je u to vreme bio premijer, rekao je danas da se prodaja ne može dovoditi u vezu s izvršnom vlašću i njim lično, jer je zemljište bilo u vlasništvu opštine Kotor, gde je tada na vlasti bila opozicija, a ne njegova DPS.

Zemljište kod Platamuna prodato je za oko 4,4 miliona evra novembra 2004. godine, u vreme kada Deripaska ulaže u Crnu Goru i postaje vlasnik fabrike aluminijuma.

Djukanović je danas naveo i da nije bio u konfliktu interesa kada je vlada, dok je on bio premijer, dala koncesiju za izgradnju mini elektrana njegovom sinu Blažu Đukanoviću.

„Odgovorio sam Svetozaru Maroviću sad da bih pokušao da mu pomognem da se razabere. Da razmisli ima li dostojanjstvenijeg nastavka života od bekstva nakon priznanja krivice, uz zaštitu bezbednosnih struktura druge države. Po mom mišjenju ima. I neki ljudi koji su bili deo istih grešaka u Budvi su ga prepoznali i iskoristili. I vratili se normalnom životu“, napisao je Djukanović.

Dodao je da posle današnjeg, „iznuđenog reagovanja, nema nameru da na bilo koji način komunicira“ sa Marovićem.

Bonus video: Abazović – Ako se Đukanović povuče iz politike, to će biti dobro za Crnu Goru

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar