Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT/HOTLI SIMANJUNTAK/ALEX PLAVEVSKI, Shutterstock

"Kraken" - novi soj koronavirusa otkriven je nedavno u Americi i munjevitom brzinom se širi po Evropi. Ono što sada znamo je da je u pitanju najzarazniji soj koji su naučnici ikada otkrili, a za samo nedelju dana uspeo je da stigne do velikog broja evropskih država.

Iako je svet mislio se se nalazimo u završnoj fazi pandemije kovida, pojavila se nova varijanta.

Profesor Tim Spektor sa Kraljevskog koledža u Londonu naglasio je je: „XBB bi mogao biti nova varijanta na koju treba obratiti pažnju 2023. godine“.

Poznata kao varijanta XBB.1.5, „Kraken“ je mutirana verzija Omikron XBB-a i čini oko 40 odsto slučajeva kovida u SAD. Dobio je nadimak „Kraken“, a zdravstveni stručnjaci su upozorili na novi porast Omikrona prošle jeseni.

Zdravstveni stručnjaci sa sedištem u Velikoj Britaniji upozorili su da do 9.000 ljudi dnevno umire od kovida u Kini gde su infekcije dramatično porasle.

Foto: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

U SAD je ova varijantna takođe postala dominantna. Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO), govoreći na konferenciji za novinare 4. januara, upozorili su da bi to mogla da bude najprenosivija varijanta otkrivena do sada.

Dakle, šta je ova nova varijanta i kojih prvih simptoma treba biti svestan?

Šta je XBB.1.5 varijanta?

Kako se virus umnožava, njegovi geni prolaze kroz nasumične genetske mutacije i tokom vremena se javljaju promene u površinskim proteinima ili antigenima virusa i proizvode varijante.

Američki naučnik Erik Topol dodao je da „nismo videli tako brz rast neke varijante“ otkako se originalni Omikron pojavio pre skoro godinu dana. Virolog sa Univerziteta Džons Hopkins, Endrju Pekoš, dodao je da XBB.1.5 ima dodatnu mutaciju, zbog čega se lakše i bolje vezuje za druge ćelije.

„Virus treba da se čvrsto veže za ćelije da bi bio efikasniji u ulasku i to bi moglo pomoći virusu da bude malo efikasniji u zaražavanju ljudi“, objasnio je on.

Jedno od ključnih pitanja koje zanima ljude širom sveta je dokle je stigla nova mutacija virusa? Nova varijanta je otkrivena u Južnoj Africi, Novom Zelandu, SAD, Velikoj Britaniji, Australiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Kini, Pakistanu i Indoneziji.

A nakon toga, sve interesuje šta su simptomi?

Rani simptomi XBB.1.5

Iako nisu izašli zvanični podaci o ranim znacima infekcije nove varijante, pošto je slična omikronu, mnogi njeni rani simptomi će biti slični.

Oni uključuju: rebanje u grlu, bol u krstima, curenje iz nosa, glavobolju, umor, kijavicu, noćno znojenje, bolove u telu…

Foto:Shutterstock/Philip Sayer / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/CHRISTIAN DARKIN / Sciencephoto / Profimedia/Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na sreću, u ovom trenutku nema sugestije da je XBB.1.5 ozbiljniji, kaže dr Barbara Mahon, direktorka Odeljenja za koronavirus i druge respiratorne viruse Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, prema NHS, ako sumnjate da ste možda zaraženi kovidom, neophodno je da se samoizolujete i pažljivo pratite svoje simptome.

Kako je ‘Kraken’ dobio ime?

Čini se da ga je za kovid varijantu na Tviteru prvi predložio evolucioni biolog profesor T. Rajan Gregori.

„Ove godine, neki od nas su odlučili da su nam potrebni nadimci za varijante koje vredi gledati, s obzirom na to da SZO nije davala nikakva nova imena po svom sistemu“, napisao je on. „Koristili smo imena mitoloških bića za varijante o kojima se raspravlja van tehničkih diskusija“, naveo je.

Foto:Philip Sayer / Alamy / Profimedia

Poreklom iz skandinavskog folklora, Kraken je morsko čudovište sa mnogo pipaka koje je svoje mesto u legendi zaslužilo uništavanjem čitavih brodova i odvlačenjem mornara u smrt. XBB.1.5 je podvarijanta Omikrona, zbog čega nema sopstveno grčko pismo.

XBB.1.5 je dobio ime kroz Pango metod imenovanja (Pango je skraćenica za filogenetsku dodelu imenovane globalne epidemije) i X označava da je to rekombinantna varijanta. Ovo je hibrid dve varijante koji se formira kada obe zaraze jednu osobu u isto vreme, i ponovo se kombinuju da bi napravili nešto novo.

Da li je XBB.1.5 ozbiljniji ili zabrinjavajući od drugih varijanti? Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je XBB.1.5 „najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena“.

Navodi da je ova mutirana podvarijanta, nastala između novembra i decembra 2022. godine u državi Njujork ili oko nje u SAD. Sada se smatra da soj stoji iza porasta infekcija širom zemlje, gde se procenjuje da je uzrok 41 odsto trenutnih slučajeva kovida-19, prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Da li treba da brinemo?

Epidemiolog dr Erik Fajgl-Ding, koji je 29. decembra pisao o širenju XBB.1.5 na Tviteru, rekao je da nova podvarijanta „izbegava imunitet i da je bolja u zarazi od BK i XBB“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema Fajgl-Dingu, koji je optužio CDC da nije ranije upozorio Amerikance na novu podvarijantu i sakrio podatke o cirkulaciji podvarijante, soj je „verovatno varijanta rekombinacije američkog porekla koja je 96 odsto brža (gora) nego stari XBB“, napisao je na Tviteru.

„XBB.1.5 se pojavio u oblasti Njujorka u oktobru i [od tada] izaziva probleme“, naveo je. Kraken, kaže Feigl-Ding, stoji iza „najveće hospitalizacije zbog kovida za skoro godinu dana“ u Njujorku.

Smatra se da treba da treba da „budimo oprezni“ u vezi sa novom varijantom.

Šina Krukšenk, profesorka na Institutu za imunologiju i inflamaciju u Masačusetsu je istekla da su mutacije upravo ono što je posebno u vezi sa ovom varijantom virusa.

„Dakle, svi virusi mutiraju i skupljaju mutacije kako se repliciraju u našim ćelijama, to je normalno jer se virusi repliciraju veoma brzo. Ove mutacije će se akumulirati“, rekla je ona.

„A ono što ste skloni da vidite tokom vremena je da će vrsta mutacija od koristi virusu početi da postaje dominantna. I ono što ovaj XBB.1.5 ili Kraken ima sposobnost da pokuša da izbegne naša antitela. To znači da svaki imunitet koji imamo od vakcina i plus ili minus prethodne infekcije možda neće biti tako efikasan. Dakle, ima mehanizam za izbegavanje imunog sistema“, navela je.

BONUS VIDEO U Americi divlja novi soj korone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare