Foto:profimedia.rs

Pošast zvana koronavirus ipak nije iza nas. U novoj 2023. godini pojavio se i njegov novi zarazniji soj - "kraken". Nedavno je otkriven u Sjedinjenim Državama i već sada čini otprilike 70 odsto novih zaraza u toj zemlji, zbog čega od njega uveliko strahuju i druge zemlje širom sveta.

Kako tvrde zvaničnici, nova varijanta je označena kao „najprenosiviji soj do sada otkriven“, a Amerika je već na svojoj koži osetila užasne posledice virusa. Pored SAD, „Kraken“ je već stigao i do nekoliko evropskih zemalja koje strepe od ponovnog uvođenja mera i lokdauna.

Kina koronavirus Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Zvanično je nazvan KSBB.1.5 i smatra se da je zapravo podvrsta omikrona. U SAD čini četiri od deset slučajeva zaraze. Stručnjaci su zabrinuti i da bi brzi razvoj „Krakena“ mogao biti uzrokovan mutacijama koje mu pomažu da brže zarazi ljude i izbegne zaštitu od vakcinacije i prethodnih infekcija.

Sada je počeo da se širi po Velikoj Britaniji, što ukazuje da ima veliku prednost širenja u odnosu na druge varijante.

Kina koronavirus Foto:Tanjug/Chinatopix Via AP

Marija Van Kerkov, tehnički vođa SZO za kovid navela je da najveću zabrinutost izaziva to što ova podvarijanta prebrzo cirkuliše što joj pruža više mogućnosti da se promeni.

Inače, podaci iz Velike Britanije sugerišu da je KSBB.1.5 stoji iza nešto manje od osam procenata zaraženih u dve nedelje do 2. januara.

Kina koronavirus Foto:Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Najnoviji podaci Instituta Sanger, jednog od najvećih centara za nadzor kovida u Velikoj Britaniji, sugerišu da „Kraken“ stoji iza do polovine svih slučajeva zaraze u najteže pogođenim regionima.

KSBB.1.5 je takođe otkriven u drugim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku, Holandiju, Španiju, Irsku, Australiju, Singapur i Indiju.

Profesor Lorens Jang, virusolog sa Univerziteta Vorvik, upozorava da je pojava ovog soja „poziv na buđenje“ i da bi mogla da pogorša krizu u Britaniji.

„Varijanta KSBB.1.5 je veoma zarazna i dovodi do povećanog broja prijema u bolnice u Njujorku, posebno među starijim osobama. Opadanje imuniteta, više mešanja u zatvorenom prostoru zbog hladnog vremena i nedostatak drugih ublažavanja, kao što je nošenje maski za lice, takođe doprinose ovom naletu infekcije u SAD“, objašnjava profesor.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

To znači da su ljudi koji su vakcinisani ili su imali prethodnu infekciju podložniji zarazi – iako ne nužno težoj bolesti. Ono što je veliki razlog za brigu jeste činjenica da je „Kraken“ možda samo uvod u novu, još goru varijantu virusa.

Što se više infekcija pojavi, virus ima više mogućnosti da mutira i evoluira.

„Ne znamo kako će se ova varijanta ponašati u Velikoj Britaniji, u populaciji koja je ranije bila izložena drugim varijantama omikrona i gde su mnogi od starijih od 50 godina imali dopunske vakcine sa bivalentnom vakcinom. Ipak, ovo je poziv za buđenje — oštar podsetnik da ne možemo biti opušteni sa kovidom. Pretnja od KSBB.1.5 i drugih kovid varijanti koje dodatno pogoršavaju trenutnu krizu naglašavaju potrebu da ostanemo na oprezu“, kaže Jang.

Međutim, nisu svi stručnjaci toliko zabrinuti.

Pročitajte još:

Čak i ako vakcine ne funkcionišu savršeno protiv ove varijante, imunitet će verovatno i dalje trajati, a većina Britanaca je takođe bila izložena prethodnim varijantama omikrona.

Visok nivo zaštite od virusa dao je ministrima samopouzdanje da odbace sve kovid mere prošle godine, dok je zemlja prešla na život sa virusom.

BONUS VIDEO Puste ulice megalopolisa – Šangaj u karantinu