Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Nemački epidemiolog Hajo Zib upozorava da bi novi soj koronavirusa „Kraken“ uskoro mogao da postane dominantna varijanta virusa u državama širom Evrope.

„Možemo sa sigurnošću predvideti da će ova varijanta preovladati i kod nas“, rekao je Zib.

Prema njegovim rečima, KSBB.1.5, kako se još označava ovaj soj se susreće sa gubitkom imuniteta kod ljudi koji su vakcinisani ili su odavno preboleli bolest.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ipak, dodaje da je trenutno broj poznatih slučajeva varijante KSBB.1.5 u Nemačkoj veoma nizak i da za sada nema potrebe da se razmatraju nove mere.

Pročitajte još:

Podsetimo, „Kraken“ je nedavno je otkriven u Sjedinjenim Državama i već sada čini otprilike 70 odsto novih zaraza u toj zemlji, zbog čega od njega uveliko strahuju i druge zemlje širom sveta.

Kako tvrde zvaničnici, nova varijanta je označena kao „najprenosiviji soj do sada otkriven“, a Amerika je već na svojoj koži osetila užasne posledice virusa. Pored SAD, „Kraken“ je već stigao i do nekoliko evropskih zemalja koje strepe od ponovnog uvođenja mera i lokdauna.

Zvanično je nazvan KSBB.1.5 i smatra se da je zapravo podvrsta omikrona. U SAD čini četiri od deset slučajeva zaraze. Stručnjaci su zabrinuti i da bi brzi razvoj „Krakena“ mogao biti uzrokovan mutacijama koje mu pomažu da brže zarazi ljude i izbegne zaštitu od vakcinacije i prethodnih infekcija.

Počeo je da se širi i po Velikoj Britaniji, što ukazuje da ima veliku prednost širenja u odnosu na druge varijante.

BONUS VIDEO Ko se seća vakcine još?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar