Foto:Shutterstock/Philip Sayer / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/CHRISTIAN DARKIN / Sciencephoto / Profimedia/Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nova podvarijanta omikron soja koronavirusa otkrivena je u Sjedinjenim Američkim državama. Simboličnog naziva "Kraken", nova varijanta je označena kao "najprenosiviji" soj do sada otkriven, a Amerika je već na svojoj koži osetila užasne posledice virusa. Pored SAD, "Kraken" je već stigao i do nekoliko evropskih zemalja koje strepe od ponovnog uvođenja mera i lokdauna.

Najnovija podvarijanta, zvanično nazvan KSBB.1.5 – već je zavladala u SAD, gde se smatra da stoji iza otprilike 70 odsto novih infekcija u najteže pogođenim oblastima i četiri od deset slučajeva zaraze.

Sada je počeo da se širi po Velikoj Britaniji, što ukazuje da ima veliku prednost širenja u odnosu na druge varijante.

Zabrinutost oko „Krakena“ je uglavnom zasnovana na tome kako trenutno raste broj taraženih u SAD, ali je takođe već primećena u Britaniji i drugim zemljama širom sveta.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

„Zabrinuti smo zbog njegove prednosti u širenju, posebno u nekim zemljama Evrope i SAD… posebno u severoistočnom delu Sjedinjenih Država, gde je KSBB.1.5 brzo zamenio druge cirkulišuće varijante. Naša briga je koliko je prenosiv. Što više ovaj virus cirkuliše, to će imati više mogućnosti da se promeni“, rekla je doktorka Marija Van Kerkov, tehnički vođa SZO za kovid.

Statistički podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je soj iza 41 odsto slučajeva zaraze u Americi.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, podaci sugerišu da je KSBB.1.5 stoji iza nešto manje od osam procenata zaraženih u dve nedelje do 2. januara.

Kina koronavirus Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Najnoviji podaci Instituta Sanger, jednog od najvećih centara za nadzor kovida u Velikoj Britaniji, sugerišu da „Kraken“ stoji iza do polovine svih slučajeva zaraze u najteže pogođenim regionima .

KSBB.1.5 je takođe otkriven u drugim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku, Holandiju, Španiju, Irsku, Australiju, Singapur i Indiju.

Stručnjaci su zabrinuti da bi brzi razvoj „Krakena“ mogao biti uzrokovan mutacijama koje mu pomažu da brže bolje zarazi ljude i izbegne zaštitu od vakcinacije i prethodnih infekcija.

Kina koronavirus Foto:Tanjug/Chinatopix Via AP

Profesor Lorens Jang, virolog sa Univerziteta Vorvik, rekao je za Dejli mejl da je pojava soja „poziv na buđenje“ i da bi mogla da pogorša krizu u Britaniji.

„Varijanta KSBB.1.5 je veoma zarazna i dovodi do povećanog broja prijema u bolnice u Njujorku, posebno među starijim osobama. Opadanje imuniteta, više mešanja u zatvorenom prostoru zbog hladnog vremena i nedostatak drugih ublažavanja, kao što je nošenje maski za lice, takođe doprinose ovom naletu infekcije u SAD“, objašnjava on.

To znači da su ljudi koji su vakcinisani ili su imali prethodnu infekciju podložniji zarazi – iako ne nužno težoj bolesti. Ono što je veliki razlog za brigu jeste činjenica da je „Kraken“ možda samo uvod u novu, još goru varijantu virusa.

Što se više infekcija pojavi, virus ima više mogućnosti da mutira i evoluira.

Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia, EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

„Ne znamo kako će se ova varijanta ponašati u Velikoj Britaniji, u populaciji koja je ranije bila izložena drugim varijantama omikrona i gde su mnogi od starijih od 50 godina imali dopunske vakcine sa bivalentnom vakcinom. Ipak, ovo je poziv za buđenje — oštar podsetnik da ne možemo biti opušteni sa kovidom. Pretnja od KSBB.1.5 i drugih kovid varijanti koje dodatno pogoršavaju trenutnu krizu naglašavaju potrebu da ostanemo na oprezu“, kaže Jang.

Međutim, nisu svi stručnjaci toliko zabrinuti.

Čak i ako vakcine ne funkcionišu savršeno protiv ove varijante, imunitet će verovatno i dalje trajati, a većina Britanaca je takođe bila izložena prethodnim varijantama omikrona.

Visok nivo zaštite od virusa dao je ministrima samopouzdanje da odbace sve kovid mere prošle godine, dok je zemlja prešla na život sa virusom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dr Sajmon Klark, mikrobiolog sa Univerziteta Reding, rekao je da je sposobnost KSBB.1.5 da izbegne imunitet primećena samo u laboratoriji.

„Tako da je teško znati kako će se ovo izgledati. Čini se da ne izaziva ozbiljniju bolest od drugih varijanti, koje su najvažniji pokazatelji koje treba posmatrati prilikom praćenja kovida. Biće zanimljivo videti kako će se situacija razvijati u narednim mesecima jer je uobičajeni godišnji talas hospitalizacija protiv gripa obično najveći u januaru i februaru“, ističe Klark.

BONUS VIDEO Radovanović: Stvarni broj zaraženih koronom bliži 30 hiljada u odnosu na objavljeni broj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare