Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Sinagoga u Berlinu napadnuta je jutros molotovljevim koktelima, u trenutku kada se povećavaju antisemitski incidenti u nemačkoj prestonici i nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Jevrejska zajednica je saopštila da je njena sinagoga u gradskom naselju Mite napadnuta sa dva zapaljive naprave, a policija je potvrdila incident, prenosi AP.

„Nepoznate osobe su bacile dva molotovljeva koktela sa ulice“, saopštila je jevrejska zajednica na X platformi (Tviter).

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Jutros je desetine policajaca vršilo uviđaj ispred sinagoge, a cela ulica u kojoj je zgrada bila je ograđena i blokirana za saobraćaj.

Jevrejska organizacija u Nemačkoj je saopštila da su dve osobe umešane u ovaj incident, ali nije dala više detalja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

„Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom. Pre svih porodice iz susedstva oko sinagoge su šokirane i zabrinute. Reči postaju dela. Hamasova ideologija istrebljenja protiv svega jevrejskog takođe postaje delotvorna u Nemačkoj“, navodi se u saopštenju Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ:

U kompleksu zgrada jevrejske zajednice u centru Berlina nalaze se sinagoga, obdanište, škola i društveni centar.

Policija je takođe saopštila da je tokom noći došlo do sukoba između muslimanskih imigranata i organa reda u gradskim četvrtima Nojkoeln i Krojcberg i kod berlinske Brandenburške kapije u kojima je povređeno nekoliko policajaca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nakon Hamasovog brutalnog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, policija je povećala bezbednost jevrejskih institucija u Berlinu i širom Nemačke.

I pored toga, izraelske zastave koje su se vijorile u znak solidarnosti ispred gradskih većnica širom zemlje su skinute i spaljene, a na nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji naslikana je Davidova zvezdu na vratima i zidovima, prenosi AP.

BONUS VIDEO: Hamas izvršio napad na Izrael

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar