Foto:shutterstock

Čovek koji poseduje 16 velikih mačaka u svom mini zoološkom vrtu u Slovačkoj je ubijen od strane svojih životinja, a policija je uspela da pronađe samo razne delove tela u njihovom ograđenom prostoru.

Farmer Jozef preminuo je u svom domu u gradu Kisučke Nove Mesto na severu zemlje u utorak, 16. maja.

Vlasti sada razmatraju eutanaziju svih lavova i tigrova u zoološkom vrtu nakon što je policija ustrelila jednog lava i jednu lavicu kada su bili upozoreni na smrt na farmi Ranc pri Žiline.

Jozef, vlasnik farme, dobio je dozvolu za uzgoj divljih životinja, ali je dozvola istekla 2019. godine i nije obnovljena, javljaju lokalni mediji. Kažu da je sam redovno hranio životinje.

Alena Krcova, portparolka Hitne pomoći, rekla je da su „na licu mesta identifikovani delovi ljudskog tela“.

A Zuzana Sefcikova, portparolka regionalne policije Žiline, rekla je: „Dobili smo dojavu da se čuvar nije vratio iz ograđenog prostora za egzotične životinje u okrugu Oskerda u Kisucki Nove Mesto. Sve raspoložive snage i sredstva su odmah upućene na farmu radi propisnog obezbeđenja mesta događaja. Na licu mesta je pronađeno telo muškarca, ali će tačan uzrok smrti biti utvrđen obdukcijom“.

Nakon što su se proširile vesti o tragediji, meštani su pohrlili na farmu, prenose lokalni mediji, a jedna žena je rekla: „Redovno smo dolazili ovde. Videla sam svojim očima kako je otišao u kavez i nahranio lavove. Uvek sam ga pitala da li se plaši, a on je samo rekao da ih hrani od kada su bili bebe“.

Još jedan meštanin nazvan samo kao Peter je dodao: „Bio je veoma arogantan, nije znao kako da se ponaša, zlostavljao je životinje i imale su veoma loše uslove“.

Lokalni mediji su izvestili da je vlasnik više puta imao sukobe sa zakonom i organizacijama za prava životinja još od 2017. godine.

Navodno je bilo i drugih incidenata u zoološkom vrtu, pri čemu je 29-godišnja žena po imenu Jaroslava povređena kada je stavila ruku u kavez da pomazi jednogodišnjeg tigra po imenu Dijego 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Incident je preživela sa povredama šake, a sada pokojni vlasnik je tada rekao: „Nastavljamo sa radom i ovde niko nije ugrožen“.

„Gospođa nije zaposlena ovde, ona je prijateljica naše službenice, koja ju je samovoljno pustila u prostor gde nije imala razloga da bude, a mi ćemo tu stvar rešiti u okviru firme“, dodao je.

Slovačke vlasti sada odlučuju šta da rade sa preostalim životinjama, a ministar poljoprivrede ne isključuje mogućnost eutanazije.

Rekao je: „Ako se dogodi takva tragična situacija, instinkt mesoždera se obično može ponoviti u različito vreme“.

Ministar je rekao da je i Državna uprava za veterinu i hranu, uprkos tome što poljoprivrednik nije uspeo da neguje odgovarajuće okruženje za divlje životinje, kriva za zanemarivanje svojih obaveza.

Poslednja inspekcija u mini zoološkom vrtu, koji je navodno godinama uzgajao životinje, obavljena je 2021. godine, a farmer je prethodno kažnjen sa 2.000 evra iz nejasnih razloga. Istraga je u toku.

BONUS VIDEO: Žena ronilac pliva okružena jatom od dvadesetak ajkula i raža

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar