Foto: Printscreen/skopje1.mk;EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; privatna arhiva

Klupko se polako odmotava, a policija otkriva sve više detalja o ubistvu Vanje G. (14), tinejdžerke iz Skoplja, kao i Pančea Žežovskog, frizera iz Velesa. Glavni osumnjičeni za njihove otmice i likvidaciju - Ljupčo Palevski Palčo, uhapšen je u Turskoj, odakle će biti izručen Severnoj Makedoniji. U međuvremenu, ono što će biti ključ istrage je pronađeno. U pitanju su pištolji za koje se sumnja da su korišćeni za likvidacije, kao i Vanjin telefon, koji je na veštačenju. Ti rezultati, kao i konačan motiv oca, biće delići koji će omogućiti policiji da do kraja rasvetli ovaj slučaj.

Hapšenje u Turskoj

Palevski je, nakon objavljivanja međunarodne poternice, uhapšen u Turskoj. Po rekonstrukciji njegovog kretanja koje je objavila policija, osumnjičeni za ubistvo Vanje i Žežovskog je iz Skoplja pobegao u Beograd.

Njega je u glavni grad Srbije dovezao advokat, koji je to i priznao. On navodi da mu je Palevski rekao da ima zakazane preglede i da nije znao za njegovu umešanost u teške zločine.

Ljupčo Palevski-Palčo Foto: Makedonska policija

Kontroverzni Palčo je prespavao u Beogradu, da bi sutradan po njega došao Stefan D. On ga je automobilom odvezao do granice sa Bugarskom, a onda i sa Turskom.

U Turskoj su se rastali, a Stefan D. se vratio u Severnu Makedoniju. On je uhapšen, a policiji je otkrio kuda se kretao Palevski.

Tako je turska policija uspela da ga locira na zapadu zemlje, u gradu Balikesiru. Tamo je pored auto-puta čekao prevoz za Istanbul. Da li je želeo da ostane u Turskoj ili je planirao dalji beg, zasad nije poznato.

„Makedonsko ministarstvo je u kontaktu sa policijom u Turskoj, ali i njihovim operativcima. Potvrdili su nam da je Palevski pronađen u Balikesiru i da je želeo da ode u Istanbul. Čekao je taksi da ga odveze, ali je ga je uhapsila policija dok je hodao jednim od auto-puteva kod Balikesira“, rekao je ministar policije Severne Makedonije Oliver Spasovski.

Foto: Makedonska policija; Google maps

Proces ekstradicije je već pokrenut, a Skoplje je od turskih kolega zatražilo da osumnjičeni za Vanjino ubistvo ostane u pritvoru do tada. Isto ga čeka i po izručenju, imajući u vidu da mu je Severna Makedonija u odsustvu odredila pritvor od 30 dana.

Veštačenje pištolja i telefona

U okolini Skoplja pronađena su dva pištolja koja se dovode u vezu sa ubistvima. Pronađen je i Vanjin mobilni telefon. Ministar Spasovski je rekao da se sumnja da je Vanja upucana, a ne zadavljena, kako prethodnih dana spekuliše Očekuje da će se istraga o Vanjinom ubistvu proširiti, a za to je ključno upravo veštačenje telefona.

Ono će pokazati sa kim je tinejdžerka komunicirala pre otmice i ubistva, da li je to možda bio njen otac, kao i da li je telefon korišćen za eventualno traženje otkupa.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; Facebook; Screenshot/Министерство за внатрешни работи

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je podnelo krivične prijave za dva ubistva. Tužilaštvo sada prelazi u fazu istrage protiv pet osoba. Njih četvorica osumnjičena su za otmicu i ubistvo Vanje i Žežovskog. Vanjin otac Aleksandar osumnjičen je za pomaganje u izvršenju krivičnog dela otmica maloletnog lica.

Tužilaštvo je iznelo i detalje o ubistvu Žežovskog. Otmičari su ušli u njegovu kuću i opljačkali ga kako bi ukrali njegov automobil. Napali su ga i vezali, a zatim ubili vatrenim oružjem kod sela Rudnik.

Upravo je njegovo vozilo iskorićeno za otmicu Vanje.

Aleksandar, otac ubijene Vanje Foto: Printscreen/skopje1.mk

Motiv pritvorenog oca

Još jedna nepoznanica koja može da dovede do potpunog rasvetljavanja ovog slučaja jeste i motiv Vanjinog oca Aleksandra. On je u pritvoru, a saslušavan je nekoliko puta.

Pred istražnim organima negirao je učešće u otmici svoje maloletne ćerke. Policija sumnja da je on Palevskom odao informacije o Vanjinim navikama i kretanju, kako bi bila kidnapovana.

Navodno, on je želeo da iznudi novac od Vanjine majke Zorice. Kao potencijalni motiv pominje se činjenica da je Zorica nedavno prodala stan, a Aleksandar znao da ona ima novac od prodaje.

Ipak, komšije ove porodice iz Skoplja, kao i novinari, smatraju da je raskol koji je doveo do tragičnog ishoda verovatno mnogo veći.

Otac Aleksandar i ubijena Vanja Foto: Printscreen/skopje1.mk/Министерство за внатрешни работи

„Bolno nam je da razgovaramo o svemu. Bila je mirna i vredna, ispunjavala svoje obaveze, devojka koja nije bila u nikakvim klanovima, sa svima se družila, ali kažem, bila je mirna. Znamo samo da je bila divna cura koja je maštala o budućnosti“, rekla je za Jutarnji list majka iz Skoplja, čija ćerka pohađa istu školu u koju je Vanja išla.

Kako su se uverili novinari, u Skoplju niko neće da priča otvoreno o svojim sumnjama zašto je Vanju zadesila ovako grozna sudbina. Ipak, jedan novinar je za „Jutarnji list“ rekao da su Vanjini roditelji razvedeni, kao i da je Vanjin deda, otac njene majke, imućan čovek. Sad postoji mogućnost da je otac Aleksandar, revoltiran na porodicu svoje bivše supruge, od njih hteo da izvuče novac, znajući koliko su bogati.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Svega tu ima u vezi oca, koji nikako, kako znamo, nije bio pozitivan lik u njihovom životu. On i Vanjina majka su bili razvedeni, Vanjin deda je negde tamo 2002. godine bio direktor carine i imućan čovek, a sve to je nasledila Vanjina majka. Njemu je, govore, u interesu bio novac. Kako su znali tačno vreme kad Vanja ide u školu? Ovi koje su uhapsili kažu da im je on to rekao. Pretpostavka je da nije znao da će Vanja biti sama pa se sumnja da je namera bila oteti obe devojčice. Dakle, ovde svi sumnjaju u očeve materijalne motive usmerene prema bivšoj supruzi. Nije jasno zašto su devojčicu i ubili ako su nameravali da ucenjuju majku. Biće da je nešto pošlo po zlu. Jako, jako pošlo po zlu kad je ubijena devojčica od tek 14 godina“, rekao je za „Jutarnji“ jedan makedonski novinar koji se inače bavi crnom hronikom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare