Otac Aleksandar i ubijena Vanja Foto: Printscreen/skopje1.mk/Министерство за внатрешни работи

Aleksandar G., otac ubijene tinejdžerke Vanje, nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u otmici svoje ćerke koja je rezultirala njenim ubistvom. Vanjin otac je, kako se sumnja, hteo da iznudi novac od njene majke, a upravo porodični odnosi otkrivaju motiv za Aleksandrove monstruozne poteze.

Makedonski tužilac Gavril Bubevski izjavio je da ima saznanja da je majka ubijene Vanje G. nedavno prodala stan, što je bio motiv za kidnapovanje devojčice.

On je rekao da je otac devojčice bio u kontaktu s glavnim osumnjičenim koji je sinoć uhapšen, kojem je rekao za to, kao i kad će devojčica da izađe iz kuće.

Aleksandar, otac ubijene Vanje Foto: KPU zatvor Skoplje; Printscreen/skopje1.mk

Stan u fokusu

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski rekao je da se radi o zločinu bez presedana, izolovanom slučaju, koji su počinili kriminalci monstrumi koji su želeli da steknu imovinsku korist, svesni da je majka nedavno prodala stan.

„Slučaj je uspešno i potpuno rasvetljen, obezbeđeni su dokazi i priznanja“, rekao je Spasovski.

On je rekao da rasvetljavanje tog slučaja nije dovelo do željenog ishoda jer su i devojčica i 74-godišnji muškarac koji je takođe nestao, pronađeni zakopani, jedno u okolini Skoplja i jedno u okolini Velesa.

Foto: Facebook/Zorica Gjorcevska; Screenshot/Министерство за внатрешни работи

Aleksandar G. je saslušan u tužilaštvu i negirao je umešanost u otmicu ćerke, ali mu je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da će uticati na istragu.

Ipak, reči komšija ove porodice iz Skoplja možda otkrivaju dublje motive Aleksandra, koji je šokirao region zbog činjenice da je osumnjičen za učestvovanje u otmici sopstvene ćerke.

Porodične tajne

Vanja je, svedoče njeni prijatelji i profesori, bila vedra devojka, pametna. U ponedeljak, nedelju dana nakon njene otmice i dvadesetak sati nakon što je pronađeno njeno mrtvo telo, Vanjini školski drugari, njihovi roditelji i profesori, upisuju se u Knjigu žalosti.

Foto:preuzeto sa Facebook.com/zorica.gjorcevska

„Bolno nam je razgovarati o svemu. Bila je mirna i vredna, ispunjavala svoje obaveze, devojka koja nije bila u nikakvim klanovima, sa svima se družila, ali kažem, bila je mirna. Znamo samo da je bila divna cura koja je maštala o budućnosti“, rekla je za Jutarnji list majka iz Skoplja, čija ćerka pohađa istu školu.

Kako su se uverili novinari, u Skoplju niko neće da priča otvoreno o svojim sumnjama zašto je Vanju zadesila ovako grozna sudbina. Ipak, jedan novinar je za Jutarnji list rekao da su Vanjini roditelji razvedeni, kao i da je Vanjin deda, otac njene majke, imućan čovek. Sad postoji mogućnost da je otac Aleksandar, revoltiran na porodicu svoje bivše supruge, od njih hteo da izvuče novac, znajući koliko su bogati.

Aleksandar, otac ubijene Vanje Foto: Printscreen/skopje1.mk

„Svega tu ima u vezi oca, koji nikako, kako znamo, nije bio pozitivan lik u njihovom životu. On i Vanjina majka su bili razvedeni, Vanjin deda je negde tamo 2002. godine bio direktor carine i imućan čovek, a sve to je nasledila Vanjina majka. Njemu je, govore, u interesu bio novac. Kako su znali tačno vreme kad Vanja ide u školu? Ovi koje su uhapsili kažu da im je on to rekao. Pretpostavka je da nije znao da će Vanja biti sama pa se sumnja da je namera bila oteti obe devojčice. Dakle, ovde svi sumnjaju u očeve materijalne motive usmerene prema bivšoj supruzi. Nije jasno zašto su devojčicu i ubili ako su nameravali da ucenjuju majku. Biće da je nešto pošlo po zlu. Jako, jako pošlo po zlu kad je ubijena devojčica od tek 14 godina“, rekao je za Jutarnji jedan makedonski novinar koji se inače bavi crnom hronikom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oteta u zgradi

Vanja je, kako sumnja policija, oteta iz zgrade u kojoj je živela oko 7.30 ujutru. Otmičari, na čelu sa Palevskim, vezali su je i gurnuli u auto.

Tri sata nakon otmice, ona je ubijena. Policija sumnja da su se otmičari uspaničili jer je njena majka rano sve prijavila i oglašavala se u medijima.

Ubili su Vanju, a Palevski je pobegao, da bi konačno sinoć bio uhapšen. Troje uhapšenih je priznalo učešće u zločinu, dok je Vanjin otac negirao umešanost.

Vanjina majka Zorica je ranije za medije rekla da sumnja da joj je ćerka oteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare