Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Italijanski ministar odbrane danas je rekao da su ekonomske sankcije nametnute Rusiji podbacile, pa je pozvao Zapad da se više potrudi da ispregovara diplomatsko rešenje s predsednikom Vladimirom Putinom kako bi ratu u Ukrajini došao kraj.

Gvido Kroseto je za dnevni list „Il Messaggero“ rekao da je Zapad pogrešno verovao da sankcije mogu da zaustave rusku agresiju i precenio je svoj ekonomski uticaj u svetu, prenosi Index.hr.

„Prvo primirje pa onda mir“

„Umesto toga jedini način rešavanja te krize je da svi budu uključeni, prvo da se uspostavi primirje i potom mir“, rekao je Kroseto. Na opasku novinara da Putin nije pokazao volju za pregovore, Kroseto je odgovorio da je „to dobra prilika za nas da se potrudimo više“.

„Ne smemo da propustimo bilo koji diplomatski put bez obzira koliko uzak bio“, istakao je. Kroseto je, međutim, branio odluku Italije da nastavi da šalje oružje Ukrajini kako bi se „obezbedili vreme i uslovi za postizanje prekida vatre i mira“.

Pročitajte još...

„Ako Rusija zauzme Kijev, to neizbežno vodi u sukob s drugim zemljama“

On je takođe upozorio da će u slučaju da Rusija zauzme Kijev, „to neizbežno da vodi u sukob s ostalim zemljama koje ne bi prihvatile da se ruski tenkovi nalaze na njihovim granicama“.

Prošlogodišnju ukrajinsku kontraofanzivu nazvao je greškom s obzirom na rusku vojnu superiornost te je rekao da je lično upozorio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je osuđen na propast, „ali ga niko nije slušao“.

Italija trenutno predsedava grupom G7.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare