Princ Endru i Gislejn Maksvel Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nakon što su svetlost dana ugledale do sada nepoznate fotografije britanskog princa Endrua i Gislejn Maksvel, koja je nedavno osuđena na 20 godina zatvora zbog pomaganja u podvođenju maloletnica, u britanskoj javnosti ponovo su se ustalasale glasine o njihovoj bliskosti.

Ove tvrdnje, pored toga što negativno utiču na reputaciju princa Endrua, degradiraju i čitavu kraljevsku porodicu jer bi mogle da se protumače kao dokaz za tvrdnje da je Maksvel, bivša devojka milijardera pedofile Džefrija Epstajna, imala neograničen pristup Bakingemskoj palati, a samim tim i kraljici Elizabeti.

Pročitajte još:

Priča se da bi pri svakoj poseti „Epstajnove madam“ čuvari palate samo mahnuli i bez ikakvog ispitivanja je pustili unutra. Pol Pejdž, koji je radio u Bakingemskoj palati od 1998. do 2004. godine, rekao je da je Maksvel često viđena kako ulazi i izlazi iz vojvodinih odaja.

„Moje druge kolege i ja smo zaključili da su u nekoj vrsti veze“, rekao je Pejdž svojevremeno za britanski tabloid „San“.

Veruje se da su se princ i Maksvelova upoznali dok je ona studirala u Velikoj Britaniji.

Princ Endru i Gislejn Maksvel Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pejdž, koji je radio u Palati kao oficir za oružanu zaštitu, rekao je da je Maksvel bila jedna od najčešćih gošći vojvode tokom ranih 2000-ih. Navodi i da ih je jednom prilikom video u „prilično bliskoj pozi“ na travnjaku koji se nalazi „odmah ispred prozora kraljičine spavaće sobe“.

Pejdž i njegove kolege su zamoljeni da ne beleže ime Maksvelove u dnevnike posetilaca, što je, kako tvrdi, „veoma neobična” odluka. Takođe tvrdi da ukoliko bi neko od čuvara „slučajno“ odbio da je pusti u palatu, bio bi kritikovan od strane princa Endrua. Pretpostavljalo se njeno ime nije upisivano jer je Maksvel ćerka osramoćenog biznismena Roberta Maksvela, bivšeg vlasnika novina i političara.

„To ne bi dobro izgledalo“, rekao je Pejdž.

Takođe navodi i da je Maksvelova gotovo uvek bila neljubazna i da se retko javljala čuvarima.

Princ Endru i Gislejn Maksvel Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sa pokojnim Epstajnom, koji je osuđivan zbog pedofilije i podvođenja, posetila je i druge kraljevske rezidencije, uključujući zamak Vindzor, imanje Sandringem i Balmoral. Njih dvoje su zajedno uslikani u Kraljičinoj loži u Balmoralu, a fotografija je prikazana tokom njenog suđenja.

Na suđenju su izrečene i druge tvrdnje, poput onih da su i Maksvel i Epstajn podvodili tada 17-godišnju Virdžiniju Đufre princu Endruu u Londonu. Princ je negirao ovu tvrdnju, ali je postigao vansudsko poravnanje, što su mnogi tumačili kao priznanje.

Prinčeva nagodba za optužbe za silovanje

Princ Endru je optuživan da je platio Epstajnu i „njegovoj madam“ za seksualni odnos sa Virdžinijom Đufri 2001. godine, kada je devojka imala svega 17 godina. Đufri je 2009. godine sklopila nagodbu sa Epstajnom vrednu 500.000 dolara. Zatim je advokatski tim devojke 2019. godine izdao saopštenje u kojem kaže da je nagodba „irelevantna“ za njenu tužbu protiv princa.

Postupak je ponovo pokrenut u januaru ove godine, da bi mesec dana kasnije ponovo bio rešen vansudskom nagodbom. Finansijski detalji nagodbe nisu otkriveni, ali sudski dokumenti otkrivaju da će drugi sin kraljice Elizabete II, koji je 2021. godine ostao bez svih vojnih činova i kraljevskih titula, značajnom donacijom podržati dobrotvornu organizaciju Đufre.

Inače, Maksvel, Epstajn i vojvoda od Jorka prvi put su viđeni zajedno u februaru 2000. godine, na teniskom turniru u Mar-a-Lagu, odmaralištu Donalda Trampa. Maksvel i vojvoda su navodno viđeni zajedno najmanje osam puta te godine u noćnim klubovima u Londonu.

Princ Endru
Princ Endru Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

U junu 2000. Maksvel i Epstajn su bili na Plesu decenija, proslavi princa Endrua, princeze Ane, princeze Margaret i kraljice majke povodom njihovog 40, 50, 70 i 100. rođendana.

Maksvel je takođe viđena u palati 2002. godine.

BONUS VIDEO: Kraljica Elizabeta: 70 godina na tronu – gosti Danica Ilić i Dejan Popović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare