Foto: Društvene mreže, EPA-EFE/WILL OLIVER

Britanski princ Endru, vojvoda od Jorka, dobio je više od 1,1 miliona evra od turskog biznismena nakon što su se upoznali preko vojvodinog prijatelja švercera oružja, koji je bio na 60. rođendanu Endruove bivše žene Fergi i na venčanju njegove ćerke princeze Evgenije. Kako pišu britanski tabloidi, on je dao princu Endruu veliku sumu novca, a to je posle pravdao kao svadbeni poklon za njegovu ćerku princezu Beatris, koja se udala 2020. godine.

Tarek Kaituni se ranije hvalio svojim uticajem na vojvodu od Jorka i koji je prisustvovao venčanju ćerke princeze Evgenije 2018. godine.

Takođe se smatra da je osuđeni švercer ranije pomagao u tajnim sastancima vojvode sa pokojnim libijskim liderom Gadafijem i jednom prilikom je rekao novinarima da je igrao ključnu ulogu u oslobađanju bombaša iz Lokerbija Abdelbaseta al-Megrahija.

Druženje sa sumnjivim ljudima

Kaituni je upoznao Endrua sa Selmanom Turkom (35) početkom leta 2019. godine, pre nego što su se sprijateljili i večerali u kući navodnog prevaranta u Južnom Kesingtonu. Sada se ispostavilo da je Ferginu proslavu rođendana, koja je održana nekoliko meseci nakon njihovog upoznavanja, navodno delimično finansirao Turk, piše Sandej Telegraf.

Princ Endru
Princ Endru Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Mesecima kasnije Turk i Kaitani su zajedno snimili selfi tokom posete Frogmor Hausu, kraljevskoj rezidenciji u Velikom parku Vindzor. Od upoznavanja sa princom pre tri godine, Turk je navodno dao princu Endruu 1,1 miliion evra, a princeza Evgenija dobila 29.750 hiljada evra. Sara Ferguston, bivša žena princa Endrua navodno je dobila sumu od 297.000 evra.

Turk, Kaitani i princ Endru su se sreli u najmanje dva navrata, uključujući i večeru sa potencijalim investitorima u kući navodnog prevaranta u Južnom Kensingtonu u decembru 2019. godine.

Jedini put kada su Endru i Turk prikazani zajedno u javnosti bilo je na jednom događaju 2019. godine. Turk trenutno živi u stanu koji vredi više miliona evra na prestižnom imanju u Mejferu, koje je u vlasništvu kraljice.

Turk ukrao novac koji je dao princu?

Međutim, navodi se da je novac uplaćen princu Endruu Turk ukrao od turske milionerke Nebahat Eviap Isbilen, koja mu je poverila da joj pomogne da premesti 87 miliona dolara iz Turske, dok je pokušavala da izbegne politički progon.

Prošle nedelje se pojavila informacija da Turka tuži turska milionerka Nebahat Evjap Isbilen (77), koja tvrdi da ju je on prevario. Ona traži da joj se vrati 38 miliona funti. Istraga po ovom slučaju je u toku, a do sada nijedno suđenje nije održano.

Isbilen kaže da je Turku dala efektivnu kontrolu nad svojim bogatstvo od 87,5 miliona dolara i da je on „nepošteno i sistematski“ zloupotrebio njeno poverenje.

Rekla je da ima ograničene sposobnosti da razume engleski i da joj je bila potrebna pomoć da premesti imovinu iz Turske. Ona tvrdi da je Turk nepošteno upravljao njenim sredstvima.

Turk je pomogao u upravljanju finansijskim poslovima turske milionerke, a sudski dokumenti tvrde da je Turk podstakao isplatu princu Endruu od 892.500 evra, samo deset dana nakon što je preuzeo nagradu od princa u palati Sent Džejms 2019. godine.

Isbilen je rekla da joj je Turk rekao da je isplata novca poklon za Endrua nakon što je tvrdio da mu je on pomogao da zameni pasoš.

Ona je istakla da je videla mejl od Turka svojoj privatnoj banci, u kojoj navodi da je uplata bila svadbeni poklon za princezu Beatris, ćerku princa Endrua koja se udala 2020. godine.

Turski prevarant sve negira

Turk negira sve optužbe koje je iznela turska milionerka, prenosi Dejli mejl. On je zvaničniku privatne banke gospođe Isbilen rekao da je uplata od 892.500 evra princu Endruu bila venčani poklon.

U sudskim dokumentima, turska milionerka sugeriše da bi transfer novca mogao da bude povezan sa nagradu koju je Turk osvojio na jednom događaju u Britaniji 2019. godine.

Princ Endru i kraljica Elizabeta
Princ Endru i kraljica Elizabeta Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ vratio novac

Na preliminarnim saslušanjima, navodi se da su vojvodi i vojvotkinji od Jorka isplaćene „znatne sume“, ali nije bilo nagoveštaja da su oni umešani u optužbe.

Princ je od tada navodno vratio novac nakon što je ona navela da je u pitanju prevara.

„Portparolka vojvode od Jorka je rekla da neće komentarisati pravni predmet koji je u toku.

Princeza Evegenija je rekla da su novčane uplate došle od porodičnih prijatelja kako bi se pomoglo oko troškova zabave njene majke.

„Početkom oktobra 2019. godine primila sam poziv od našeg porodičnog prijatelja koji je rekao da želi da da finansijski doprinos rođendanskoj zabavi moje majke, kako bi pomogao oko troškova keteringa“, rekla je ona.

Foto:Tayfun Salci/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ko je švercer oružja koji je upoznao Turka i Endrua?

Endrua i Turka upoznao je Libijac i švercer oružja – Tarek Kaituni. Endru se prvi put povezao sa Kaitunijem 2005. godine, iste godine kada je uhvaćen u pokušaju da prokrijumčari mitraljez iz Holandije u Francusku.

Kaituni je proveo nekoliko godina u pritvoru u pariskom zatvoru zbog šverca, pre nego što je osuđen na dva meseca uslovne kazne i godinu dana kasnije na novčanu kaznu od 10.000 evra. Od tada je tvrdio da nikada nije osuđen i da je pitanju drugi čovek koji se isto zove.

PROČITAJTE JOŠ:

Kaituni je bio među 100 gostiju na zabavi i imao je redovno pristup princu Endruu. Postoje brojne fotografije koje pokazuju kako sedi pored vojvode na brojnim događajima. Kaitinu je ranije pokazao svoju spremnost da trguje njihovim prijateljstvom i tvrdio je da bi mogao da „utiče“ na Endrua da podrži neke komercijalne projekte.

Kaituni je pomagao u organizovanju tajnih sastanaka princa Endrua sa libijskim diktatorom, pukovnikom Muamerom Gadarfijem.

Bio je među 800 zvanica u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru na venčanju Endruove ćerke princeze Evgenije 2018. godine. Pomenuti Libijac je drugoj Endruovoj ćerki, princezi Beatris, okloni dijamantsku ogrlicu pre nego što je vojvoda od Jorka lobirao kod britanske kompanije u njegovo ime.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar