Foto: EPA-EFE/STR

Britanski princ Vilijam odbio je da prisustvuje ceremoniji dodele ordena, u slučaju da se na istoj pojavi njegov stric - osramoćeni princ Endru, koji je nedavno sklopio nagodbu sa Virdžinijom Džufre Roberts koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje. Naslednik britanske krune poručio je kraljici Elizabeti da će se povući sa ceremonije ako i princ Endru dobije javnu ulogu na istoj, što je ona usvojila, a Endru nije bio deo velike povorke kraljevske porodice.

Ultimatum princa Vilijama usledio je nakon što je njegov stric princ Endru izrazio želju da učestvuje u ceremoniji, iako mu je kraljica oduzela titulu i zaduženja nakon skandala koji je više godina potresao britansku javnost.

Naime, Virdžinija Džufre Roberts – jedna od žrtvi ozloglašenog pedofila Džefrija Epstajna, optužila je princa da je primorao na seksualne odnose kada je imala 17 godina.

Sve se dogodilo u vili Džefrija Epstajna i njegove madam Gislejn Maksvel, koja je lično upoznala sa članom kraljevske porodice. Epstajn je izvršio samoubistvo u zatvoru, dok je Maksvelova nedavno osuđena i preti joj 65 godina zatvora.

Princ Endru nagodio se van suda sa Virdžinijom Roberts i pristao da joj isplati naknadu u visini od 12 miliona, od čega je dva miliona obezbedila kraljica Elizabeta.

Princ Endru i kraljica Elizabeta
Princ Endru i kraljica Elizabeta Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

„On ili ja“

Ionako poljuljani ugled princa Endrua je uništen, a gotovo sve kraljevske privilegije su mu oduzete. On se već nekoliko meseci ne pojavljuje u javnosti sa ostalim članovima porodice, ali je sada izrazio želju da ipak bude deo svečanosti, što nije naišlo na pozitivnu reakciju ostalih pripadnika najpoznatije porodice na svetu.

Odsustvo princa je „porodična“ odluka, saopšteno je iz Bakingemske palate, dok je Endru uslikan kako se sam vozi na imanju zamka Vindzor u trenucima kada su njegovi rođaci defilovali ulicama Londona.

„Vojvoda od Kembridža (Vilijam) je bio uporan. Ako bi Endru insistirao na javnom učešću u događaju, on bi se povukao. To bi takođe značilo da njegova supruga Kejt ne bi prisustvovala ceremoniji.

Kako bi održala mir u porodici, kraljica Elizabeta je odlučila da ipak udalji svog sina, što su pozdravili prinčevi Vilijam i Čarls.

Foto:EPA-EFE/PHIL NOBLE

Strah od reakcije javnosti

Iako je sada veći deo britanske javnosti prihvatio da Endru neće biti deo svečanih okupljanja kraljevske porodice, što su mnogi njeni članovi dočekali sa oduševljenjem, sada postoje indicije da osramoćeni princ ipak nije spreman da se tek tako povuče.

Vilijam je zbog toga zabrinut da će javnost burno reagovati na njegovo pojavljivanje, ali Endru nastavlja da živi u okviru dvorca Vindzor i često posećuje kraljicu koja je nedavno proslavila 70 godina na tronu.

Uprkos nepojavljivanju na ceremoniji, vojvoda od Jorka smatra da bi trebalo da bude uključen u druge kraljevske i državne događaje, što je, prema pisanju britanskih medija, jasno stavio do znanja ostatku porodice.

Foto: Photo by Amanda Rose / Avalon / Profimedia

Potraga za rešenjem

Kako bi pronašli sporazum koji će zadovoljiti obe strane, članovi porodice su u potrazi za rešenjem „problema Endru“:

PROČITAJTE JOŠ:

„Očigledno je da će u nekom trenutku uskoro morati da se razmisli o tome kako podržati vojvodu jer on polako pokušava da obnovi svoj život u drugom pravcu“, kaže kraljevski biograf Angela Levin.

Postojala je indicija da bi jedna opcija mogla da bude da Endru provodi više vremena u Škotskoj, ali se smatra da je malo verovatno preseljenje sa punim radnim vremenom.

„Njegov zahtev da se vrati na dužnost bio je nečuven. To je jasno pokazalo da nije zabrinut zbog onoga što se dogodilo sa njegovim sudskim slučajem. Nije proglašen krivim, ali ogromna količina prljavštine je uključena u ceo slučaj“, smatra Levin.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar