Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu, prema rezultatima izlaznih anketa, osvojio je navodno dovoljno podrške na novim parlamentarnim izborima da bi mogao da se vrati na vlast. To bi značilo da bi Netanjahu i pored suđenja za korupciju ponovo mogao da postane najmoćniji čovek u Izraelu, ako trenutne izborne brojke potvrde i konačni rezultati.

Izlazne ankete mu idu u korist

Izlazna anketa Kanala 12 pokazuje da je desničarsko-religijski blok predvođen Netanijahuom osvojio tesnu većinu od 61 mesta u Knesetu, koji broji 120 clanova. Prema toj anketi, koalicija, koju predvodi aktuelni premijer Jair Lapid, osvojila 55 je mandata, prenosi Tajms of Izrael.

Slične rezultate pokazuje i anketa izraelskog javnog servisa Kan, prema kojoj je Netanijahuova kaolicija osvojila 62 mesta u parlamentu, a Lapidova 54. Pojedinačno, prema toj anketi, Netanijahuov Likud osvojio je 30 mesta u Knesetu.

Nir Hefec Nir Hefetz Benjamin Netanyahu
Nir Hefec i Benjamin Netanijahu Foto:EPA-EFE/GALI TIBBON

Rane izlazne ankete mogle bi da budu različite od konačnog rezultata izbora, koji bi trebalo da bude saopšten kasnije ove nedelje, navodi Tajms of Izrael. Međutim, ishod glasanja ukazuje na dobar rezultat desnice, koja je blizu većine.

Ko je Benjamin Netanijahu?

Benjamin Netanijahu je čovek koji je bio premijer Izraela od marta 2009. do juna 2021. godine, a na toj poziciji se takođe nalazio i od 1996. do 1999. godine. Netanijahu je takođe predsednik političke stranke Likud.

Na mestu premijera Izraela drži rekord po dužini mandata, a takođe je i prvi premijer koji je rođen u samom Izraelu, nakon proglašenja nezavisnosti 1948. godine.

Benjamin Netanjahu Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Rođen je 1949. godine u Tel Avivu. Jedno vreme je živeo u SAD sa porodicom, da bi se vratio u Izrael sa 18 godina. U vojsci je proveo pet godina, a potom se vratio u SAD da studira na Masačusetskom institutu za tehnologiju.

Pristalice ga često nazivaju „kralj Bibi“ i „mađioničar“ jer deluje kao da sa lakoćom dobija izbore.

Bibi – skandal majstor

Netanjahu je prvi premijer Izraela u istoriji kojem je počelo da se sudi dok je bio na dužnosti. Optužen je za primanje mita, prevaru i povredu poverenja u tri odvojena slučaja.

Foto: EPA-EFE/YONATAN SINDEL

Suđenje je prvobitno trebalo da počne u martu prošle godine, ali je odloženo zbog pandemije koronavirusa, pa je ceo proces krenuo krajem maja 2020. godine.

Tužioci optužuju Netanjahua da je sistematski primao skupe poklone i nastojao da poboljša medijsko izveštavanje o sebi u zamenu za usluge. U februaru 2020. godine pred jerusalimskim okružnim sudom negirao je sve sve optužbe protiv sebe, a isto je učinio i početkom aprila 2021. godine.

Netanjahu je u januaru ove godine počeo pregovore sa državnim tužiocem o priznanju krivice. Kako su naveli mediji, vrlo je verovatno da će uspeti da izbegne zatvorsku kaznu.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Nasleđe čuvenog brata

Netanjahuov brat Džonatan je čuven u Izraelu, zbog čega njemu nije bilo lako da se izbori za svoje mesto u političkom svetu. Njegov brat je ubijen 1976. godine predvodeći operaciju oslobađanja talaca iz otetog aviona u Ugandi. Netanjahu je u znak sećanja na svog brata osnovao anti-teroristički institut.

Džonatan je jedini izraelski vojnik koji je ubijen tokom operacije. Opšteprihvaćena verzija je da je Džonatan Netanjahu pucao na vojnike Ugande i da su oni uzrvratili. Porodica je odbila da prihvati ovu presudu i tvrdili su da ga je ubio Nemac koji je komandovao otmičarima.

Njegovoj sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi i najviših zvaničnika. Tadašnji ministar odbrane Šimon Perez je rekao da je „metak rastrgao mlado srce jednog od najboljih izraelskih sinova i jednog od najhrabrijih ratnika“.

„Bahata“ žena Sara 

Pored brata, javnost je itekako imala prilike da upozna i suprugu Benjamina Netanjahua – Saru. Ona je 2018. godine bila optužena za prevaru i zloupotrebu poverenja. Godinu dana kasnije kažnjena je sa oko 15.000 dolara. Na osnovu sporazuma je priznala manje optužbe.

Foto:RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia

Kancelarija državnog tužioca je navela da će supruga premijera platiti dodatne kazne kako bi se zatvorio slučaj u kojem se optužuje da je naručivala jela iz luksuznih restorana iako je u zvaničnoj rezidenciji bio za stalno zaposlen kuvar. Netanjahu je tada branio svoju suprugu pa je izjavio da je njegova Sara osuđena za krivično delo samo zato što je udata za njega i zato je izložena političkom progonu.

Jerusalimski okružni sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je ona potpisala sa tužilaštvom povodom optužbi da je zloupotrebila oko 100.000 dolara državnog novca na preskupa jela.

Sara Netanjahu je 2020. godine prekršila mere izolacije vlade svog supruga jer je frizer došao u rezidenciju da je ošiša iako Izraelcima tada zbog pandemije nije bilo dozvoljeno udaljavanje od mesta stanovanja dalje od jednog kilometra osim ako je neophodno.

Foto:REUTERS/Ronen Zvulun

Sin se provodio u striptiz klubovima

Jedna zaposlena u striptiz klubu u Tel Avivu izjavila je 2018. godine da je sin premijera Jair Netanjahu nekoliko godina dolazio u takve klubove.

Netanjahuov stariji sin nije mario da li ga je neko video i što su ga pratili telohranitelji, preneli su izraelski mediji prateći reagovanja na emitovanje audio snimka razgovora iz 2015. godine u kome se omalovažavaju striptizete, konobarice i druge žene, uključujući jednu Jairovu bivšu devojku.

Na snimku se čuje takođe prepirka pripitog Jaira i njegovog druga, sina jednog od najbogatijih Izraelaca Kobija Maimona o gasnom sporazumu za koji je Netanjahuov sin verovao da je obezbedio milijarde dolara tom tajkunu.

Foto:EPA/Uriel Sinai

Snimak je objavio Kanal 2 izraelske televizije u trenutku kada se protiv Netanjahua vode dve istrage, uključujući onu koja se tiče primanja skupih poklona od pristalica milijardera.

PROČITAJTE JOŠ:

„Moj tata je sredio 20 milijardi dolara za tvog tatu, zašto se prepireš sa mnom oko 400 šekela (115 dolara)“, rekao je Jair , sudeći po snimku u razgovoru sa svojim prijateljem nakon što su izašli iz striptiz kluba.

On je naknadno rekao da je tih 400 šekela bilo namenjeno za prostitutku. Sumnja se da je Netanijahuovog sina snimio vozač. Netanijahu je rekao da su on i njegova supruga Sara odgajali svoju decu da poštuju žene i da mu je sin bio pod uticajem alkohola u razgovoru s prijateljima ispred striptiz bara u odgovoru na emitovanje snimka.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar