Benjamin Netanjahu Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

U Izraelu će 1. novembra biti održani peti parlamentarni izbori u poslednje tri godine. Prošle godine dugogodišnji premijer Izraela izgubio je vlast, a Vladu je preuzeo dvojac Naftali Benet i Jair Lapid. Međutim, ova koalicija se ubrzo raspala, što je otvorilo put ka velikom povratku Netanjahua, koji se već mesecima pripema za povratak na vlast.

Raspad koalicije osam stranaka koji se dogodio u junu ove godne znači da Izrael ide na pete izbore u jako kratkom periodu. Nakon samo 12 meseci u političkoj izolaciji, izraelski premijer s najdužim stažom Benjamin Netanjahu ima šansu da se vrati na vlast.

Ankete pokazuju da Netanjahu ima velike šanse da osvoji najviše glasova na predstojećim izborima. Međutim, upitan je njegov koalicioni potencijal, tako da je formiranje nove vlasti u Izraelu prilično neizvesno.

Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Povratak Netanjahua na vlast značio bi oštar preokret, jer je pre samo godinu dana njegova reputacija bila na udaru. On je smenjen sa funkcije nakon što su desničar Naftali Benet i centrista Jair Lapid sastavili najraznovrsniju koaliciju u istoriji Izraela, a takođe se suočio optužbama za korupciju.

Netanjahu, koji je je bio premijer 15 od prethodnih 26 godina, suprotstaviće se Lapidu, koji je na čelu Ješ atida, najveće stranke u odlazećoj koaliciji.

Kampanja u punom jeku

Gotovo odmah nakon raspada koalicije koja je bila na vlasti, Netanjahu je krenuo u kampanju za nove izbore. On je pozdravio pad vlade Beneta i Lapida, oštro kritikujući dvojicu lidera.

Jair Lapid, Naftali Benet Izrael
Naftali Benet, Jair Lapid Foto: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

Bivši izraelski premijer je sada, prema ocenama analitičara, u dobroj poziciji s obrzirom na to da izraelska politika nastavlja da se kreće udesno, a njegove savezničke stranke rastu, dok ankete pokazuju da se mnogim Izraelcima nije svidedo rad vlade u protekloj godini.

Netanjahu kaže da želi da se vrati na vlast kako bi poboljšao ekonomiju, osigurao zemlju i nastavio da širi krug izraelskih saveznika u region.

Rat bivših saveznika

Čini se da se Netanjahu proteklih meseci pripremao za povratak na vlast s planom da podstakne svoju desničarsku bazu i predstavi svoje protivnike kao pretnju društvu.

Međutim, do razloga zašto Netanjahu nije uspeo da formira koaliciju 2021. je to što je otuđio veliki broj svojih nekadašnjih saveznika desničara, koji se sada zaklinju da će sprečiti njegov povratak.

„Neću dozvoliti povratak Bibija. Svi članovi stranke su sa mnom. Niko neće podleći nagovorima (da prebegne u Likud)“, rekao je za izraelski radio Gideon Sar ministar pravde i bivši član Likuda spominjući Netanjahua po njegovom nadimku.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Pored ministra pravde, i ministar finansija u odlazećoj vladi, Avigdor Liberman je takođe obećao da će sprečiti povratak Benjamina Netanjahua na vlast.

Liberman je rekao da podržava zakon, koji forsiraju koalicioni poslanici, čiji je cilj da spreči one koji su optuženi za krivično delo da budu na čelu vlade.

Najava izbora nije imala neposredan uticaj na finansijska tržišta, koja su navikla na izraelsku političku neizvesnost, dok je guverner Banke Izraela Amir Jaron rekao da očekuje dalji ekonomski rast uprkos preokretima.

Suđenje za korupciju

Netanjahu je optužen da je koristio svoj položaj da nelegalno doprinese poslovnim interesima Šaula Eloviča, glavnog akcionara u telekomunikacionom gigantu Bezek.

POGLEDAJTE JOŠ:

U zamenu za to, Elovič je navodno obezbedio da se o Netanjahuu i njegovoj porodici povoljno izveštava na veb sajtu kompanije i dopuštao saradnicima tadašnjeg premijera i članovima njegove familije da utiču na sadržaj uvodnika i politiku sajta.

Odbrana pokušava da dokaže da su, suprotno onome što tvrdi glavni svedok, naredbe stizale ne samo od Netanjahua već i drugih političara, biznismena i kompanija.

Advokati odbrane su tvrdili da im nisu dati svi snimci razgovora sa telefona bivšeg direktora veb sajta i tražili su više vremena za pripremanje svih neophodnih dokaza, zato je suđenje prekinuto na tri meseca.

BONUS VIDEO Gaza pod naletom izraelskih aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar