Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia;Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia;Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia;:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ubistvo ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog, koji je stradao u eksploziji u kafeu u Sankt Peterburgu u nedelju uveče, istražuje se kao "ubistvo visokog profila" saopštile su ruske vlasti. Tatarski je u Rusiji bio poznato ime i glasni pobornik Putinovog rata u Ukrajini. Čak, i sam je učestvovao u ratu 2014. godine u Donšbasu, ali to nije jedini kontroverzan detalj iz njegove biografije.

Tatarski je ubijen u Sankt Peterburgu, u eksploziji u kafiću u kom je bio govornik na jednom događaju. Još 24 osobe su prebačene u bolnicu, a šestoro je u kritičnom stanju, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

„Došlo je do terorističkog napada. Preduzeli smo određene mere bezbednosti, ali one, nažalost, nisu bile dovoljne. Saučešće svima koji su poznavali odličnog ratnog dopisnika i našeg prijatelja Vladlena Tatarskog“, navodi se u objavi na Telegramu grupe Ciber Front Z koja je organizovala događaj.

U ruskim medijima postoje oprečni izveštaji o eksplozivnoj napravi. Prema zvaničnim izvorima koje citiraju ruski državni mediji, Tatarskom je na poklon data statua u kutiji u kojoj je bila sakrivena bomba.

Snimak koji je kružio Telegramom nakon eksplozije pokazao je kako mu predaju statuu i zbijaju šale o tome. Pretpostavlja se da je to trenutak kada je tatarskom predat eksploziv.

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ko je bio Tatarski?

Za razliku od mnogih drugih ruskih vojnih blogera i novinara državnih medija u Ukrajini, Tatarski je uzeo oružje u ruke i išao je u delove Ukrajine gde se ratuje. Izveštavao je sa ukrajinske linije fronta i stekao je slavu prošle godine nakon što je objavio video snimljen u Kremlju u kojem je rekao: „Pobedićemo svakoga, ubićemo svakoga, opljačkaćemo svakoga po potrebi. Baš kako nam se sviđa“.

Povod za to bila je svečanost u Kremlju čiji je domaćin bio predsednik Vladimir Putin, koji je proglašavao rusku aneksiju četiri delimično okupirana regiona Ukrajine, prenosi BBC.

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Tatarski je imao više od 500.000 pratilaca na Telegramu, gde su on i drugi vojni blogeri kritikovali aspekte ruske kampanje u Ukrajini. Pridružio se ruskim separatističkim snagama još 2014. godine, kada su zauzeli deo oblasti Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini. Rođen je u Makijevki, u Donjeckoj oblasti.

Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Prema rečima samog Tatarskog, pridružio se donjeckim pobunjenicima kada su ga pustili iz zatvora, gde je služio kaznu zbog oružane pljačke. Donjeck je jedan od regiona za koje Rusija tvrdi da je anektirala.

Kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Tatarski se vratio u borbu i komentarisao rat na društvenim mrežama i ruskim državnim medijima. Tvrdio je da je pomogao u pokretanju borbenih dronova i izgradnji utvrđenja, prenosi BBC.

Foto:Handout / AFP / Profimedia

Reakcija Ukrajine i Rusije na ubistvo

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak okrivio je za eksploziju rusku „unutrašnjopolitičku borbu“, tvitujući: „Pauci jedu jedni druge u tegli“.

PROČITAJTE JOŠ:

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Tatarski „opasan“ za Ukrajinu, „ali da je hrabro nastavio do kraja, ispunjavajući svoju dužnost“. U izjavi na Telegramu osudila je zapadne vlade zbog nereagovanja na napad.

Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

„Upečatljiva je reakcija u Kijevu, gde oni koji primaju zapadne grantove ni na koji način ne kriju svoje oduševljenje onim što se dogodilo“, rekla je Zaharova.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da su ruske političke sukobe u porastu, dodajući da smrtonosna eksplozija pokazuje da izbija domaći terorizam.

Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Prošlog avgusta u napadu automobilom bombom u blizini Moskve ubijena je Darja Dugina, novinarka i istaknuta pristalica ruske vojske. Bila je ćerka ultranacionalističkog filozofa Aleksandra Dugina, bliskog Putinovog saveznika.

BONUS VIDEO: Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar