Foto: Tanjug/AP Photo

Poznati ruski vojni bloger Vladlen Tatarski poginuo je u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu, a najmanje 16 osoba je povređeno, saopštilo je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tatarski, čije je pravo ime bilo Maksim Fomin, imao je više od 560.000 pratilaca na Telegramu i bio je jedan od najuticajnijih vojnih blogera koji su često iznosili kritičke komentare o ratu Rusije u Ukrajini.

Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Nema naznaka ko je odgovoran za eksploziju u kafiću „Street Bar“ u drugom najvećem gradu u Rusiji, a ruski mediji i vojni blogeri rekli su da se Tatarski sastajao sa građanima, kada mu je žena poklonila statuu koja je očigledno eksplodirala.

Foto: Tanjug/AP Photo

Ako je Tatarski bio meta eksplozije, to bi bio drugi atentat na ruskom tlu na osobu koja je povezana s ratom u Ukrajini.

Bloger je bio među stotinama zvanica na raskošnoj ceremoniji u Kremlju prošlog septembra na kojoj je proglašena ruska aneksija četiri delimično okupirana regiona Ukrajine.

„Sve ćemo poraziti, sve ćemo pobiti, opljačkaćemo sve ako treba. Sve će biti kako mi želimo“, prikazan je kako na ovoj ceremoniji govori u video klipu.

Foto: Tanjug/AP Photo

Vojni analitičar Šon Bel rekao je za Sky News da „izgleda zaista malo verovatno“ da ukrajinska vojska stoji iza napada u Sankt Peterburgu jer ovo nije bio vojni cilj.

„Mogao je to biti pokret otpora, mnogo je verovatnije. Kako rastu ruske žrtve u ratu u Ukrajini, rastu i nemiri kod kuće“, naveo je Bel.

„U 18.13, policija je primila informaciju o eksploziji, a jedna osoba je poginula, u pitanju je ratni izveštač Tatarski, dok je 16 ljudi ranjeno“, rečeno je TASS-u iz pres službe ministarstva. Eksplozivna naprava koja je eksplodirala u kafiću u Sankt Peterburgu je bila puna eksera, šrafova, i ciljala je upravo Tatarskog, dodao je portparol ministarstva.

„Ručno pravljena eksplozivna naprava bila je puna eksera i sitnih, oštrih komada, a meta je bio Tatarski“, dodao je portparol. Snaga eksplozivne naprave bila je veća od one koju bi proizvelo 200 grama TNT.

Lokalno tužilaštvo okruga Sankt Peterburg pokrenulo je istragu.

***

BONUS VIDEO: Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar