Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dok zainteresovane strane provode svoje istrage o uzroku eksplozije gasovoda Severni tok u baltičkom moru i međusobno se optužuju za ovaj incident, stiže novo, intrigantno tumačenje kako je možda došlo do njega.

Rusija je možda postavila eksplozivno punjenje u gasovod Severni tok dok je završavala radove na njemu prošle godine, rekao je bivši šef ukrajinske državne energetske kompanije.

On napominje da je Gasprom doveo sopstvene građevinske brodove da završe radove na završnoj deonici gasovoda kod danskog ostrva Bornholm, nakon što su američke sankcije primorale švajcarskog izvođača da se povuče.

Prošlonedeljne eksplozije, koje su pokidale najmanje tri od četiri gasovoda oba Severna toka, dogodile su se upravo u blizini mesta gde su se izvodili građevinski radovi.

Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

Andrej Kobolev, koji je do 2021. bio izvršni direktor ukrajinskog Naftogasa, sugeriše da je Rusija izvršila sabotažu sa predumišljajem. On je za engleski Telegraf rekao da bi to moglo da se uradi sa eksplozivnim napravama postavljenim mnogo ranije, kao merom bezbednosti. 

Dodao je da je još u sovjetsko vreme bilo uobičajeno postavljanje eksploziva u ključnu infrastrukturu, u slučaju da ona bude osvojena u ratu.

„Znajući da su mnogi od ovih momaka na vlasti u Rusiji bivši operativci KGB-a, ne treba da se čudimo što ovo koriste kao neku vrstu standarda“, rekao je Kobolev.

On je rekao da su obično svi gasovodi i naftovodi opremljeni visoko osetljivim senzorima koji detektuju bilo kakve smetnje u gasovodu kada se pokrene.

„I u Ukrajini imamo takve senzore. Gasprom, sa novcem kojim raspolaže, nije imao problema da ugradi znatno osetljivije“, rekao je on i dodao da je takva oprema „dovoljno osetljiva.

Buka završnih radova na izgradnji Severnog toka 2 mogla je da omogući tajno postavljanje eksploziva na njega i na već operativni Severni tok 1, smatra on.

„Najvažnija stvar koja vam je potrebna za to je građevinska buka kojom možete da je maskirate“, kaže. 

On je dodao da ne veruje da je Rusija postavila eksploziv na bilo koju drugu infrastrukturu kritičnu za Zapadnu Evropu, rekavši da bi posledice bile „previše bolne“.

BONUS VIDEO: Sabotaža ili viša sila: Ko je probušio Severni tok 1 i 2? Gosti: Darko Obradović i Miloš Zdravković 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar