Foto: HANNIBAL HANSCHKE/ANATOLY MALTSEV/CLEMENS BILAN/EPA-EFE, Nova.rs

Severni tok 2 u Baltičkom moru prestao je da ispušta gas, objavila je danska energetska agencija Energistirelsen. Nakon eksplozije koja je u ponedeljak pogodila dva gasovoda u Baltičkom moru iscurelo je 800 miliona kubnih metara prirodnog gasa, količina jednaka tromesečnom snabdevanja Danske.

Agencija je na Tviteru objavila da je kompanija koja upravlja gasovodom Severni tok 2 obavestila da se pritisak u gasovodu stabilizovao.

„Ovo ukazuje da je curenje gasa prestalo“, saopštila je agencija.

„Ili je cevovod potpuno prazan ili su pritisak gasa u cevovodu i vode u kojem se nalazi, u ravnoteži“, rekao je portparol agencije Ulrih Lisek.

Portparol gasnog giganta Gasproma, Sergej Kuprijanov, rekao je juče da je nakon eksplozije koja je pogodila dva gasovoda u Baltičkom moru iscurelo 800 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

On je na sednici Ujedinjenih nacija izjavio da je količina oslobođenog gasa jednaka tromesečnom snabdevanju Danske.

Švedska obalska straža prijavila je 29. septembra curenje gasa u Baltičkom moru iznad gasovoda Severni tok.

Eksplozije u moru koje su ove nedelje oštetile gasovode Severni tok 1 i 2 dovele su do ogromnog curenja metana.

Nordijski istražitelji rekli su da je eksploziju moglo da izazove nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je juče Zapad da sabotira gasovode koje je izgradila Rusija, a tu optužbu su SAD i njeni saveznici oštro negirali.

Sukobi SAD i Rusije nastavljeni su kasnije na hitnom sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku koji je sazvala Rusija povodom napada na gasovode.

***

BONUS VIDEO: Curenje gasa u Baltičkom moru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar