Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Kina se sprema da testira uzorake krvi iz Vuhana u okviru istrage o poreklu koronavirusa. Zemlja se suočava sa sve većim pritiskom da konačno završi istragu o virusu i celom svetu saopšti vest koja će sve druge baciti u drugi plan - kako je nastao virus koji paralisao svet pre dve godine.

Skladište od 200.000 uzoraka krvi, uključujući i one iz poslednjih meseci 2019. godine, formirano je u februaru ove godine od strane istraživačke grupe Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao mogući izvor ključnih informacija koje bi mogle da utvrde kada i gde je virus zarazio prvog čoveka.

Uzorci krvi čuvaju se dve godine, rekli su kineski zvaničnici, u slučaju da su potrebni kao dokaz u bilo kojoj tužbi u vezi sa koronavirusom. Dvogodišnji period čekanja uskoro će isteći za ključne mesece – oktobar i novembar 2019. godine, kada je virus inficirao ljude, prema mišljenju većine stručnjaka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije rekao je za CNN da su pripreme za testiranje trenutno u toku i potvrdio da će se ono obaviti kada dođemo do kranje granice.

„Ovo nam pruža najbolje uzorke u realnom vremenu. Oni će apsolutno sadržati vitalne tragove“, ocenio je Landžong Huang, viši saradnik za globalno zdravlje Kine.

Ipak, Morin Miler, profesor epidemiologije na Univerzitetu Kolumbija smatra da je Kina već izgubila verodostojnost u ovom slučaju. Miler veruje da je najbolje rešenje dozvoliti stranim stručnjacima da učestvuju u procesu analize krvi.

„Niko neće verovati bilo kakvim rezultatima koje Kina prijavi, ako u najmanju ruku nema kvalifikovanih posmatrača“, rekla je ona.

Foto:Zhang Yuwei / Zuma Press / Profimedia

Uzorci, ako se pravilno skladište, mogli bi sadržati ključne znakove prvih antitela kod ljudi, rekli su epidemiolozi.

Kada se pojavio prvi slučaj zaraze u Vuhanu?

Iako je Vuhan prvi slučaj zaraze koronom prijavio 8. decembra 2019. godine, mnogi smatraju da se ovo verovatno nije bio „primarni slučaj zaražavanja“.

Dr Vilijam Šafner, sa odeljenja za infektivne bolesti Univerziteta Vanderbilt, rekao je da uzorci predstavljaju „fascinantnu priliku“.

„Ti uzorci mogu čak ukazivati na to ko je bio prvi inficiran, gde je zaražen, kao i koje je starosne dobi“, ocenio je Šafner.

Masovno testiranje u Vuhan
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:Tanjug/Chinatopix via AP

On je predložio da se uzorci donesu u Ženevu, ili drugu neutralnu destinaciju, kako bi se stručnjacima SZO omogućilo učešće u testiranju.

On je rekao da bi dva moguća problema sa uzorcima mogla biti „integritet uzoraka krvi“, odnosno osiguranje da oni nisu nedavno nastali, kao i koliko su davaoci krvi reprezentativni za ovu analizu.

Prilika da se Kina dokaže

Huang je istakao da je nejasno „u kojoj meri će spoljni svet verovati da su nalazi verodostojni ili uverljivi“, ali testiranje predstavlja priliku za Kinu da „pokaže svetu da ozbiljno misli o depolitizaciji istrage o poreklu“, kaže Huang.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sprovela je istraživanje obaveštajnih podataka o tome kako je virus nastao, koje je trajalo 90 dana. Ipak, nije utvrđeno koja teorija o nastanku virusa je najverovatnija.

rota virus
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Amerika, ali i ostatak sveta veruju da se ključ ove istrage nalazi u zemlji iz koje je virus potekao.

„Ključne informacije o poreklu virusa postoje u Narodnoj Republici Kini, ali su kineski zvaničnici od početka radili na sprečavanju međunarodnih istražitelja da im pristupe“, rekao je Bajden.

Kina je, pak, insistirala na tome da je bila transparentna i da je pomogla istrazi SZO, ali da će u narednom periodu dodatno pokazati svoju spremnost na saradnju.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar