Foto:profimedia

Obaveštajni službenici privode kraju istragu od 90 dana o poreklu koronavirusa koju je naložio Džo Bajden, i sastavili su poverljivi izveštaj koji je sada u procesu prelimiranrnog pregleda, prema tri izvora upoznata sa istragom. CNN navodi da izveštaj u sadašnjem obliku ne sadrži "ništa što bi izazvalo neki zemljotres".

PROČITAJTE JOŠ:

Izvori upoznati sa početnim izveštajem kažu da je obaveštajna zajednica nakon tri meseca proučavanja podataka i obaveštajnih informacija i dalje podeljena na dve teorije – jedna koja sugeriše da je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu u Kini, a druga koja sugeriše da je virus prirodnim putem prešao sa životinje na ljude, rekli su izvori.

Foto:SHEPHERD ZHOU / Newscom / Profimedia

U maju je Bajden rekao američkim obaveštajnim agencijama da „udvostruče“ svoje napore da istraže kako je virus nastao, uključujući mogućnost da je nastao iz laboratorijske nesreće. Bajden je naložio istragu nakon što je primio raniji izveštaj o pokrelu i zatražio dodatne informacije. 90 dana koje je Bajden odredio za istragu ističu krajem avgusta, prenosi CNN.

Moguće je da bi nacrt izveštaja mogao da prođe kroz značajne revizije tokom preostalog procesa pregleda. Bajden je takođe zadužio obaveštajnu zajendicu da skine oznaku tajnosti sa najvećeg mogućeg dela izveštaja, što je proces koji je trenutno u toku dok prolazi kroz prve preglede.

Nesposobnost obaveštajne zajednice da predstavi jednu teoriju sa visokim poverenjem nakon tri meseca intenzivnog rada, naglašava koliko je teško istražiti poreklo pandemije koronavirusa.

Foto:YUAN ZHENG / Newscom / Profimedia

„Nećemo razmatrati suštinu 90-dnevnog pregleda dok je on još u toku“, rekao je portparol ODNI u izjavi za CNN. Prošle nedelje, CNN je izvestio da su obaveštajne agencije pribavile gomilu genetskih podataka uzetih iz uzoraka virusa u laboratoriji u Vuhanu za koje neki zvaničnici veruju da su mogli biti izvor epidemije. Nije jasno da li su zvaničnici završili analizu tih podataka.

Obaveštajni zvaničnici takođe su ponovo pogledali obaveštajne podatke o signalima, poput presretnute komunikacije i satelitskih snimaka koji bi mogli da pruže tragove.

Na kraju, kinesko odbijanje da deli informacije od prvih godinu dana izbijanja epidemije i nedostatak transparentnosti u zemji bila je velika prepreka, a zvaničnici su bili generalno pesimistični u pogledu pronalaska uzroka tokom 90 dana istrage.

Izveštaj koji je rađen bez ikakvog kineskog učešća, sada se pregledava od strane obaveštajne zajednice i spoljnih stručnjaka radi povratnih informacija pre nego što bude finaliziran kasnije ovog meseca.

Foto:STR / AFP / Profimedia

Zvaničnici CNN rekli su da je Bajdenova administracija razmatrala da li će pokrenuti i drugu istragu ako se ova pokaže nejasnom, ali nije jasno da li je doneta odluka o ponovnom otvaranju istrage nakon objavljivanja izveštaja nakon istrage od 90 dana.

Prikupaljanje obaveštajnih podataka o širini kineskih akcija kokje su mogle da ometaju istrage Svetske zdravstvene organizacije ili drugog porekla bio je jedan od dva primarna cilja 90-dnevnog pregleda Bajdenove administracije.

Za razliku od pitanja da li se koronavirus prvo pojavio tako što je prirodnim putem prešao sa životinje na čoveka ili zbog laboratorijske nesreće, obaveštajni zvaničnici veruju da postoji dovoljno informacija da se iznese ubedljiv dokaz da je kineska vlada prvobitno rešila pandemiju i napori da se potisnu relevantne informacije u mesecima od tada, značajno ograničili sve napore da se ispita pravo poreklo pandemije, navodi izvor koji je upoznat sa nalazima.

Ipak ostaje nejasno koliko će daleko Bajdenova administracija ići u javnom prozivanju Pekinga nakon ove istrage ili kako će se ti nalazi uvrstiti u verziju izveštaji koji je javno objavljen, rekao je izvor.

Foto:STR / AFP / Profimedia

Bajdenova istraga je pokrenuta nakon što je američki obaveštajni izveštaj otkrio da je nekoliko istraživača na kineskom Institutu za virusologiju u Vuhanu u novembru 2019. godine obolelo od neidentifikovane infekcije ili bolesti i da su morali da budu hospitalizovani – što je novi detalja koji je podstakao novi pritisak javnosti na Bajdena da se dublje istraži poreklo koronavirusa.

Zvaničnici Bele kuće rekli su da će otkrivanje uzroka pandemije pomoći u sprečavanju nove pandemije, a nakon neuspešnih napora Svetske zdravstvene organizacije da istraži pitanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare