korona
Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Predsednik SAD Džozef Bajden upoznat je s rezultatima istrage američke obaveštajne zajednice o poreklu virusa koji izgleda neće rešiti pitanja da li je bolest od koje je umrlo više od četiri miliona ljudi širom sveta posledica slučajne laboratorijske nesreće ili se pojavila prirodno.

Pročitajte još:

Istraga američkih obaveštajnih agencija o poreklu novog korona virusa ostala je bez zaključka da li je virus procurio iz kineske laboratorije ili je sa životinja prešao na ljude.

Bela kuća je 24. avgusta izvestila da je Bajden primio poverljivi izveštaj na kojem su radile desetine analitičara i obaveštajnih zvaničnika.

Bajden je krajem maja tražio od obaveštajnih službi da mu u roku od 90 dana podnesu izveštaj posle istrage suprotstavljenih teorija tri agencije: dve koje su naginjale hipotezi da je uzrok pojave virusa u ljudskom kontaktu sa zaraženom životinjom dok je treća bila sklona scenariju „laboratorijske nesreće“ .

Američki obaveštajci navodno nisu mogli da dođu do zaključka zbog, kako naglašava londonski list, nedostatka transparentnosti i nedovoljne saradnje kineskih vlasti koje su ranije demantovale teoriju da je virus pobegao iz laboratorije Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Nedostatak zaključaka u istrazi obaveštajnih agencija koje su ispitivale podatke prikupljene s Instituta u Vuhanu naglašava poteškoće u utvrdjivanju porekla novog koronavirusa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

U međuvremenu, mnogi sadašnji i bivši zvaničnici više puta su upozoravali da bi pronalaženje preciznog porekla pandemije pre trebalo da bude posao za naučnike nego za špijune.

Ipak, agencije su pod vodstvom direktorke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, pojačale saradnju s naučnicima, nadajući se da će bolje razumeti trenutnu, ali i moguće buduće pandemije.

Kako istraga američkih špijunskih agencija o poreklu smrtonosne pandemije u Kini verovatno neće pružiti jasne odgovore, postoji mogućnost da će izveštaj preporučiti dodatne istrage koje uključuju nove zahteve prema Kini, što bi moglo pojačati postojeće tenzije s Pekingom, ističe agencija Rojters pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika.

Uprkos martovskom izveštaju tima stručnjaka na čelu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom da je virus verovatno prenet sa slepih miševa na ljude preko druge životinje, oni koji su upoznati s izveštajima američke obaveštajne zajednice kažu da poslednjih meseci nije bilo mnogo potvrda da se virus široko i prirodno širio medju divljim životinjama.

Mnogi naučnici upoznati s raspravom o poreklu novog korona virusa sumnjali su da će 90-dnevna istraga rešiti pitanje porekla virusa, dok su neki rekli da bi istraga mogla da nalaže godine rada.

Foto: Beta Ju Peng/Xinhua via AP

Teorija da je virus možda pobegao iz laboratorije naglo je privukla interesovanje ovog proleća pošto je 18 naučnika u maju napisalo pismo časopisu Sajens navodeći da treba istražiti sva moguća porekla, uključujući i laboratorijski incident.

Mnogi naučnici su ukazivali da virusi imaju dugu istoriju prelaska sa životinja na ljude.

Postoji mnogo verovatnih scenarija u kojima se to moglo dogoditi, uključujući mogućnost da se virus širi s divljih i domaćih životinja koje se prodaju na pijacama, naročito jer su mnogi rani slučajevi u Vuhanu bili skoncentrisani oko pijace morskih plodova gde su kasnije otkriveni tragovi virusa.

Stručnjaci za evoluciju virusnog genoma takodje su ustanovili da novi korona virus gotovo sigurno nije napravljen kao biološko oružje jer ima nekoliko prirodnih osobina koje se vide u mnogim drugim korona virusima. Ali su čak i naučnici koji zastupaju prirodno poreklo rekli da bez konačnih dokaza o prenošenju sa životinje na čoveka nije moguće isključiti mogućnost da je laboratorijski udes doveo do pandemije.

Nova procena o poreklu novog korona virusa ističe težak izazov Bajdenove administracije da iz Pekinga izvuče više informacija koje bi bacile svetlo na početak globalne pandemije.

Foto:Zhang Yuwei / Zuma Press / Profimedia

Izveštaj takođe podvlači značaj da se Kina podstakne da podeli laboratorijske dokumente, genomske uzorke i druge podatke koji bi mogli dodatno osvetliti poreklo virusa, rekli su sadašnji i bivši zvaničnici.

Kina je odbacila zahteve SAD i drugih zemalja da dostavi te informacije, postavljajući Bajdenovoj administraciji istu dilemu s kojom se i Trampova administracija suočavala skoro godinu dana – kako ubediti Peking da sarađuje.

Opsežni napori da se od Kine traži više informacija završili su neuspehom i birokratskim sukobima u Stejt departmentu oko toga da li da se sastavi demarš koji bi postavio pitanje Kini da li su njena laboratorijska istraživanja o korona virusu u sukobu s Konvencijom o biološkom oružju, pošto su pojedini zvaničnici mislili da Institut u Vuhanu možda nije samo mesto gde je došlo do izlaska virusa, već i da su u njemu sprovođena vojna istraživanja zabranjena paktom iz 1972. o biooružju.

Pošto nema konačnih odgovora, ističe Volstrit džurnal, američki zvaničnici sugerisali su da bi Bajden mogao da iskoristi novi obaveštajni izveštaj za postavljanje novih pitanja Pekingu, dok mnogi američki kongresmeni takodje insistiraju na tome i traže komisiju kakva je osnovana za ispitivanje terorističkih napada 11. septembra 2001.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)