Džo Bajden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je Kinu da prikriva "ključne informacije o poreklu pandemije korona virusa", posle objavljivanja sažetka izveštaja američke obaveštajne istrage u kojem su ostale odredjene nejasnoće.

PROČITAJTE JOŠ:

Izveštaj označen kao strogo poverljiv ove nedelje je dostavljen Bajdenu, koji je obaveštajnim službama dao rok od 90 dana da udvostruče napore i objasne poreklo pandemije korona virusa.

Prema delovima izveštaja objavljenim u petak uveče, obaveštajne službe su zaključile da korona virus čiji je naučni naziv SARS-CoV-2 nije razvijen kao biološko oružje i da verovatno nije genetski modifikovan.

Medjutim ostaje podeljenost u stavu da li je korona virus izazvan prirodnom izloženošću, ili je rezultat „laboratorijske nesreće“.

„Ključne informacije o poreklu pandemije postoje u Kini, a od početka su tamošnji zvaničnici radili na sprečavanju pristupa medjunarodnih istražitelja“, rekao je američki predsednik.

Bajden je dodao da Kina nastavlja da odbacuje pozive na transparentnost i prikriva informacije iako je dalje prisutna pandemija korona virusa.

Kineska ambasada u Vašingtonu odmah je reagovala u petak uveče i optužila SAD za političku manipulaciju.

„Izveštaj američke obaveštajne zajednice pokazuje da su SAD odlučne da krenu pogrešnim putem političke manipulacije“, navela je kineska ambasada i dodala da se izveštaj zasniva „na pretpostavci kineske krivice, samo da bi Kina bila žrtveni jarac“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram