Foto: Printscreen AP/video

U proteklih nekoliko nedelja među ruskim milijarderima vlada trend skrivanja imovine, zbog sankcija koje uvode EU i SAD kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Luksuzne superjahte ruskih oligarha misteriozno nestaju sa radara, a najčešća tranzitna lokacija bila im je marina Porto Montenegro u Crnoj Gori.

Jahta „Galaktica Super Nova“ koja se nalazi u vlasništvu Vagita Alekperova, generalnog direktora Lukoila, stigla je početkom meseca iz Barselone u Tivat. Samo dan kasnije, luksuzni brod dužine 230 stopa koji može da primi 28 gostiju i članova posade, isplovio je u nepoznatom pravcu. Lokacija ovog broda i dalje nije poznata jer je na brodu isključen sistem AIS (Sistem automatske identifikacije prim.aut.)

.

Reč je o sistemu čija je instalacija i upotreba obavezna za sve bodove preko 500 bruto-tona. Ovaj sistem služi kao dopunsko sredstvo u vođenju sigurne navigacije, pomorskim vlastima služi za praćenje brodova i pomorskog saobraćaja, a podaci sa AIS-a značajni su i za operacije traganja i spašavanja na moru. Kada žele da izbegnu praćenje, kapetani brodova isključuju AIS sistem, kao što je to urađeno na jahti „Galaktica Super Nova“.

Derpaskina jahta napustila Crnu Goru

Ubrzo nakon jahte Vagita Alekperova, iz marine Porto Montenegro isplovio i brod “Sputnik” u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske. “Sputnikov” AIS transponder uključen je tek nakon što je brod napustio crnogorske teritorijalne vode.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Njegova luksuzna megajahta “Clio” takođe ima ugašen AIS transponder, ali postoje indicije da se trenutno nalazi u Indijskom okeanu, gde su mnoge ruske jahte stacionirane zbog preteće zaplene. Inače, Deripaska se već duže vreme nalazi na “crnoj listi” SAD, odnedavno i EU.

Superjahta „Solaris“ takođe je isplovila iz Tivta gde je stigla iz Barselone. Iako nije zvanično registrovana na ime ruskog oligarha Romana Abramoviča, sumnja se da je upravo on vlasnik plovila čija lokacija sada nije poznata.

Jahta Romana Abramovica u Tivtu, Crna Gora
Jahta Romana Abramoviča u Tivtu, Crna Gora Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

Dugačak spisak zaplenjenih jahti

Od trenutka kada su čelnici Zapada rešili da se obračunaju sa Vladimirom Putinom tako što će sankcionisati njegove oligarhe, mnoge evropske zemlje zaplenile su luksuzna plovila koja su u vlasništvu milijardera iz Rusije.

Tako je jahta „Dilbar“ koja pripada oligarhu Ališeru Ušmanovu zaplenjena u Nemačkoj, dok su francuske vlasti u gradu La Sjota zaplenile “Amore vero”, superjahtu koja se dovodi u vezu sa tajkunom Igorom Sečinom, izvršnim direktorom „Rosnjefta“. U Italiji su zaplenjene tri jahte – „Lady M” koja je vlasništvo najbogatijeg Rusa Alekseja Mordašova „teškog“ više od 30 milijardi evra, kao i “Lena” Genadija Timčenka, jednog od najbliskijih saradnika Putina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oduzeta i jahta srpskog zeta

Na sve dužoj listi zaplenjenih superjahti nalazi se i ona u vlasništvu Andreja Meljničenka koju su oduzele vlasti u Italiji. Brod nazvan „SY A“ vredi oko 530 miliona evra i trenutno se nalazi u skladištu u severoistočnoj luci Trst.

U italijanskoj luci Marina di Karara, vlasti su pokrenule istragu u vezi sa identitetom vlasnika superjahte “Šeherezada”. Nezvanično se pominje i da bi njen vlasnik mogao da bude sam Vladimir Putin, ali Kremlj o tome nikada nije govorio.

BONUS VIDEO Jahta Romana Abramoviča uplovila u Tivat

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar