Jahta Andreja Meljničenka, Jahta A Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia/Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Italijanske vlasti zaplenile su u petak mega jahtu ruskog oligarha Andreja Meljničenka, navodi se u saopštenju italijanske finansijske policije.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju se navodi da brod nazvan „SY A“ vredi oko 530 miliona evra i da se nalazi u skladištu u severoistočnoj luci Trst.

To je jedna od najvećih jahti na svetu, prema rečima njegon proizvođača „Nobiskrugu“.

Zaplena jahte je usledio nakon što je EU sankcionisala Meljničenka 9. marta u okviru proširenih kaznenih mera protiv ruskih oligarha. Prema EU, on je vlasnik proizvođača đubriva EuroChem Group i kompanije za ugalj SUEK, prenosi CNN.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak iz Trsta na kojem se vidi trenutak kada je jahta zaplenjena.

U odluci Saveta EU, kojom su odobrene sankcije Meljničenku, navedeno je da se on i još 36 biznismena sastali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon što je invazija na Ukrajinu počela kako bi razgovarali o potencijalnom ekonomskom uticiju sankcija EU i SAD.

Odluka Saveta EU glasi: „Činjenica da je pozvan da prisustvuje ovom sastanku pokazuje da je član najužeg kruga Vladimira Putina i da podržava ili sprovodi akcije ili politike koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i bezbednost u Ukrajini.

To takođe pokazuje da je on jedan od vodećih poslovnih ljudi uključenih u ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda vladi Rusije, koja je odgovorna za aneksiju Krima i destabilizaciju Ukrajine“, dodaje se.

BONUS VIDEO: Dnjepar u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (8)