Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP / Profimedia

Južna Afrika će u novembru biti domaćin foruma Akta o razvoju i mogućnostima u Africi (AGOA), uprkos ranijim pozivima da se ta zemlja isključi zbog njenih veza sa Rusijom.

SAD i Južna Afrika objavile su u zajedničkom saopštenju da će forum biti održan u Johanesburgu.

Portparol južnoafričkog ministarstva spoljnih poslova Klejson Monjela rekao je da ta odluka predstavlja „pobedu južnoafričke diplomatije“.

AGOA je američki zakon koji omogućava zemljama podsaharske Afrike bescarinski pristup američkom tržištu pod uslovom da ispune određene uslove, uključujući da „moraju eliminisati prepreke američkoj trgovini i investicijama, doneti politike za smanjenje siromaštva, borbu protiv korupcije i zaštitu ljudskih prava“.

Sudan Foto:Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Pojedini američki poslanici iz republikanske i demokratske stranke pozvali su ranije ove godine državnog sekretara Entonija Blinkena da premesti sastanak foruma na drugo mesto nakon navoda da je Južna Afrika isporučila oružje Rusiji za rat u Ukrajini.

Oni su takođe naveli da je Južna Afrika ranije ove godine organizovala vojne vežbe sa Rusijom i Kinom.

Pročitajte još:

Južna Afrika je takođe kritikovana što se nije javno protivila ratu Rusije protiv Ukrajine.

Južna Afrika je jedan od najvećih korisnika AGOA, sa izvozom u SAD na osnovu toga zakona koji je procenjen na tri milijarde dolara u 2022. godini.

Komisija koju je imenovao južnoafrički predsednik Siril Ramafosa da istraži navode o tome da je Južna Afrika utovarila oružje namenjeno Rusiji na brod „Ruska lejdi R“ utvrdila je da nema dokaza koji bi podržali tu tvrdnju koju je izneo ambasador SAD u Južnoj Africi Ruben Brigeti.

Očekuje se da će forumu od 2. do 4. novembra prisustvovati lideri iz različitih zemalja subsaharske Afrike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar