Rat u Ukrajini, čini se počeo je da se preliva i na Afriku. Naime, u Sudanu - državi u kojoj značajnu kontrolu ima ruska paravojna formacija Vagner, nedavno su se dogodili brutalni napadi bespilotnih letelica na miliciju te zemlje, iza kojih prema informacijama američkog CNN-a, stoje ukrajinski specijalci.

Istraga koju je sproveo CNN pokazala je da ukrajinski specijalci stoje iza serije udara bespilotnih letelica i kopnene operacije usmerene protiv milicije koju podržava Vagner u blizini glavnog grada Sudana.

Prema mišljenju analitičara, ovo je jasan znak da su se posledice ruske invazije na Ukrajinu proširile daleko od linija fronta.

U razgovoru za CNN, ukrajinski vojni izvor opisao je operaciju kao delo „nesudanske vojske“.

Kada je upitan da li Kijev stoji iza napada, klimnuo je glavom.

„Ukrajinske specijalne službe su verovatno odgovorne“, rekao je on.

Operacija je uključivala niz napada na paravojnu grupu Snage za brzu podršku (RSF), za koju se veruje da dobija značajnu pomoć od Vagnera u borbi protiv sudanske vojske za kontrolu nad zemljom.

Iako CNN nije bio u mogućnosti da potvrdi umešanost Ukrajine u seriju udara, na snimcima u čiji posed je došao jasno se vidi da su napadi izvedeni u ukrajinskom stilu.

Dve komercijalno dostupne bespilotne letelice koje su naširoko koristili Ukrajinci učestvovale su u najmanje osam udara, a tekst na ukrajinskom jeziku bio je ispisan na kontroloru dronova.

Stručnjaci su takođe rekli da je korišćena taktika – odnosno obrazac prema kom dronovi jure direktno u svoju metu, što je krajnje neobično za Sudan.

Sa druge strane, Ukrajina nije zvanično preuzela odgovornost za napade, i čini se da to neće ni uraditi.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedi/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN

Takođe, u direktnu umešanost Kijeva sumnjaju i visoki sudanski zvaničnici.

Iznenađeno je i više američkih zvaničnika koje su frapirali nagoveštaji da su udare i kopnenu operaciju možda izvele ukrajinske snage.

Šta se vidi na snimcima?

Video snimci, na kojima se vidi kako je akcija izgledala iz drona i iz ugla samog kontrolora, pokazuju niz udara oko Omdurmana, grada kog reka Nil deli od glavnog grada Kartuma koji je postao žarište borbe između dve suparničke frakcije u Sudanu.

Sudan policija Foto:Alex McBride / AFP / Profimedia

Bespilotne letelice sa pogledom iz prvog lica (FPV) omogućavaju pilotima da posmatraju operaciju sa tačke gledišta drona, koristeći monitor za gledanje prenosa uživo. Ono što izgleda kao dron DJI MAVIC 3 može se videti na video snimcima na kojima se vide udari drona. Oba tipa dronova su komercijalno dostupna i naširoko ih koriste ukrajinske snage.

DJI MAVIC 3 dron može da funkcioniše na udaljenosti do 30 kilometara, domet video prenosa od 15 kilometara i da leti ukupno 46 minuta , što bi ukazivalo da je pilot upravljao dronom u ili veoma blizu grada.

Na video snimku koji prikazuje monitor kontrole dronova vidljiv je tekst na engleskom i ukrajinskom, uključujući „Zupiniti“ ili „Stop“. Operator drona, koji izgleda kao stranac, takođe se može videti u odrazu kontrolora, ali ga nije moguće identifikovati.

Britanski istraživač koji vodi Caliber Obscura, veb stranicu koja identifikuje oružje, analizirao je snimke za CNN i rekao da se uređaj poklapa sa onim koje koriste ukrajinske snage za kontrolu dronova DJI MAVIC.

Sudan policija Foto:EPA/KHALED ELFIQI

CNN je locirao mesta napada manjih razmera i kopnene operacije koji se vide na snimcima dronova, ali nije mogao nezavisno da potvrdi datum kada su snimci nastali.

Čini se da se nekoliko udara na most Šambat, koji povezuje Omdurman i Kartum, poklapa sa izveštajima na društvenim mrežama o napadu 8. septembra.

Udari su usledili samo dva dana nakon što je Vagner omogućio da veliki konvoj oružja uđe u Sudan na jugozapadu zemlje u blizini granice sa Čadom.

Izvor je rekao za CNN da je veliki broj vozila, uključujući nekoliko kamiona sa oružjem iz Vagnera, stigao u Zurug 6. septembra.

Foto: EPA-EFE/AMEL PAIN

Dva čadska vojna uzbunjivača izjavila su za CNN da je konvoj putovao kroz Čad do Zuruga, što bi signaliziralo širenje Rusije i Vagnerove sfere uticaja u Africi, za koju je poznato da obuhvata Mali, Sudan, Centralnoafričku Republiku i Libiju.

Takođe, tokom samog napada šest udara bespilotnih letelica ciljano je baš kamione koji voze na mostu Šambat. Osam drugih napada pogodilo za metu je imalo parkirana vozila, zgrade i naoružane ljude u Omdurmanu i zapadnom predgrađu Ombade, gde je sudanska vojska poslednjih nedelja izvela niz vazdušnih napada na položaje RSF-a, koji su navodno odneli desetine civilnih života.

Na jednom od video snimaka se vidi kako najmanje tri strana borca vrše raciju zgrade. Na snimku koji je očigledno snimljen telesnom kamerom, vidi se da su vojnici nosili noćne naočare, a činilo se da jedan od vojnika nosi raketni bacač.

CNN je locirao snimak iz vazduha i došao do saznanja da su trupe išle prema zgradi u komšiluku u Omdurmanu u blizini mesta gde su se dogodili udari dronova.

Foto: EPA-EFE/AMEL PAIN; Sui Xiankai / Xinhua News / Profimedia; EPA-EFE/AMEL PAIN; EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Prema izvorima, Vagner je snabdevao RSF raketama zemlja-vazduh i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, koji se bori za vlast sa generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, vojnim vladarom Sudana i šefom oružanih snaga.

Sudan Foto:Tanjug/AP Photo/Marwan Ali/EPA-EFE/Indonesian Embassy KBRI Khartoum/Khalil MAZRAAWI / AFP / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pre izbijanja nasilja ovog proleća, Burhan i Hemedti su bili saveznici u vojnoj hunti koja je zbacila međunarodno priznatu prelaznu vladu 2021. godine. Sudanska vojna vlada je u prošlosti dobijala Vagnerovu podršku, ali se Hemedti tokom godina pojavio kao Vagnerov omiljeni saveznik u afričkim državama.

Sudan Foto:Tanjug/AP Photo/Marwan Ali/EPA-EFE/Indonesian Embassy KBRI Khartoum/Khalil MAZRAAWI / AFP / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vagner je napustio vojsku Sudana kada su izbile borbe, podržavajući Hemedtija i njegove borce u sukobu.

Pročitajte još:

CNN je razotkrio rute snabdevanja oružjem koje su pomogle u održavanju ovog sukoba, prolazeći kroz ključne Vagnerove tranzitne tačke – rusku vazdušnu i pomorsku bazu u sirijskoj obalskoj oblasti Latakija, baze Vagnera u Libiji i aerodrom Bangi u Centralnoafričkoj Republici.

„Oko 90 odsto oružja RSF-a dolazi od Vagnera“, rekao je za CNN visoki sudanski izvor, dodajući da se Vagnerovo snabdevanje oružjem nastavlja istim intenzitetom uprkos smrti vođe grupe Jevgenija Prigožina i njegovog zamenika Dmitrija Utkina koji su pod misterioznim okolnostima poginuli u avionskoj nesreći 23. avgusta.

BONUS  VIDEO Drugi čovek Vagnera sahranjen u Moskvi: Utkin je bio Prigožinova desna ruka, borio se u Siriji i sa Vagnerom jurišao na Kremlj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare