Andrij Jermak Foto: Ruslan Kaniuka / UkrInform / Profimedia

Razvoj odnosa sa afričkim zemljama je veoma relevantan u kontekstu povećanja pažnje Ukrajine prema globalnom jugu, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak na brifingu u Kijevu, komentarišući rezultate sastanka savetnika šefova država i vlada u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

„Afričke zemlje se danas pominju uglavnom u vezi sa sporazumom o žitu. Ali mi ne treba da govorimo samo o žitu. Ukrajina ima šta da ponudi afričkim zemljama. Moramo da vratimo svoje prisustvo u Africi u mnogim oblastima, tako da govorimo o vojno-tehničkoj sferi, i o žitnim čvorištima, i o povratku studenata“, rekao je Jermak, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, afričke zemlje su zainteresovane „za ono što smo uradili sa Vagnerom“.

Foto: Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Kako je rekao, afričke zemlje žele da se oslobode uticaja ove strukture, u čemu Ukrajina „ima zanimljivo iskustvo“. Jermak je istakao da je jedna od prekretnica u odnosu afričkih zemalja prema Ukrajini bila poseta lidera nekoliko zemalja kontinenta Ukrajini, njihov susret sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i ono što su videli u Kijevu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Mogu da kažem bez preterivanja da je lider Južnoafričke Republike Siril Ramafosa radikalno promenio svoj stav prema Ukrajini upravo posle ove posete. A danas lideri afričkih zemalja žele da čuju predsednika Zelenskog, daju predloge za zvanične posete i predviđam da će poseta Južnoafričkoj Republici biti sasvim moguća već ove godine“, rekao je Jermak.

On je rekao da očekuje da će planovi predsednika i Ministarstva spoljnih poslova biti sprovedeni i da će Ukrajina će otvoriti do 10 ambasada u afričkim zemljama do do kraja godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare