Ukrajina policija
Ukrajina policija Foto:EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Ukrajina je optužila dvojicu ruskih vojnika za seksualno zlostavljanje 4-godišnje devojčice i grupno silovanje njene majke, a otac devojčice je, uz pretnju oružjem, sve posmatrao, piše Rojters.

Ruska vlada nekoliko puta je odbacila navode o ratnim zločinima ruskih vojnika, a prema dokumentima ukrajinskog tužilaštva, reč je o u nizu ratnih zločina koje su počinjeni u četiri kuće u mestu Brovari, u blizini Kijeva u martu prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom pokušaja Moskve da zauzme Kijev, ruski vojnici su ušli u Brovari, gde su pljačkali kuće i stanove, a seksualno zlostavljanje trebalo je poslužiti kao „taktika zastrašivanja lokalnog stanovništva“, ocenili su ukrajinski tužioci.

Većina zločina dogodila se u martu, kada su pijani vojnici upali u dvorište kuće u kojoj je živela porodica. Oca su pretukli metalnim loncem, a zatim ga naterali da kleči dok su njegovu ženu grupno silovali.

Obojica optuženih vojnika bili su snajperisti, stari 32 i 28 godina, prvi vojnik je poginuo, a drugi se vratio u Rusiju.

Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia, Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia,
ANATOLY MALTSEV/EPA-EFE

Kada je Rojters zatražio identitet vojnika, ukrajinski tužioci dali su samo ime mlađeg muškarca.

Nakon stravičnog napada tu porodicu, dvojica vojnika ušli su u susednu kuću i silovali 41-godišnju trudnicu i 17-godišnju devojku.

Na drugoj lokaciji, na kojoj je živelo nekoliko porodica, vojnici su sve članove porodice odveli u kuhinju, a zatim grupno silovali tinejdžerku (15) i njenu majku.

Misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini rekla je da se većina optužbi za seksualno nasilje odnosi na rusku vojsku.

Do sada su ukrajinski tužioci osudili 26 Rusa za ratne zločine, od kojih je jedan slučaj bio vezan za silovanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar