Vojska Izraela Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Dva sirijska vojnika su danas poginula, a tri su ranjena u raketnom napadu Izraela na jednu vazduhoplovnu bazu u centralnoj Siriji, saopštila je vojska ove bliskoistočne zemlje.

Baza se nalazi u proviniciji Homs, a projektile su ispalili izraelski avioni dok su nadletali susednu državu Liban, navodi se u saopštenju sirijske vojske i dodaje da su neki projektili oboreni pre no što su stigli do ciljeva.

Prethodno je organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu izvestila o snažnim eksplozijama u proviniciji Homs, kada su četiri izraelska projektila pogodila tamošnju vojnu vazduhopolovnu bazu Šajrat.

Prema navodima ove organizacije, na meti su bili i položaji proiranskih boraca u ovoj oblasti.

Napad je usledilo pošto su u vazdušnom prostoru Libana opaženi izraelski ratni avioni. Oni ponekad preleću teritoriju Libana da bi gađali ciljeve u Siriji.

Izrael je poslednjih godina izveo stotine napada po delu Sirije koji kontroliše njena vlada, ali vlasti u Tel Avivu retko priznaju ili komentarišu takve operacije.

Izrael, međutim, priznaje da su mu na meti baze naoružanih grupa koje podržava Iran, poput libanskog Hezbolaha.

Hezbolah je poslao u Siriju hiljade svojih boraca kao podršku trupama sirijskog predsednika Bašara Asada.

Prošlog utorka došlo je do vazdušnih napada duž granice Sirije sa Irakom, a na meti za sada nepoznatih napadača bili su borci koje podržava Iran. U ovim napadima bilo je žrtava, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti.

Među mrtvima bilo je iranskih državljana, rekli su pripadnici paravojnih jedinica u Iraku.

Vojska SAD je saopštila da ona nije ta koja je izvela napade, a neki sirijski opozicionari su za napad okrivili Izrael.

Ta zemlja je, pak, 17. septembra izvela napad na međunarodni aerodrom kod Damaska i obližnje vojne postaje, i tom prilikom je pet sirijskih vojnika poginulo.

***

BONUS VIDEO: Gaza pod naletom izraelskih aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar