Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izrael će podneti sve dokaze koji pokazuju veze Agencije UN za palestinske izbeglice (Unrwa) sa terorizmom, rekao je šef izraelske diplomatije danas posle objave UN da je imenovan nezavisan odbor zadužen za procenu "neutralnosti" te agencije.

„Čestitamo UN na formiranju tog istražnog odbora“, napisao je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac na mreži X, ukazujući da je „neophodno otkriti istinu“.

Izrael je optužio Agenciju, „kičmu“ humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, da se u nju u „potpunosti infiltrirao Hamas“, te da je 12 od 13.000 zaposlenih bilo umešano u napade na jug Izraela 7. oktobra koje je predvodila ta militantna islamistička organizacija čime je počeo sadašnji rat.

Posle tih optužbi Agencija UN je otpustila većinu optuženih da su umešani i obećala temeljnu istragu, te sudski postupak ako bude potrebno.

U odgovoru na optužbe Izraela, desetina zemalja, uključujući velike donatore SAD, Nemačku, Veliku Britaniju i Švedsku, najavile su da obustavljaju finansiranje Agencije koja je prošle nedelje objavila da će zbog nedostatka sredstava biti primorna da prekine rad do kraja februara.

Generalni sekretar UN objavio je danas da je formirao nezavisni odbor zadužen da proceni „neutralnost“ Unrwa i da odgovori na optužbe da su neki njeni zaposleni učestvovali u napadima Hamasa na Izrael 7.oktobra.

Cilj grupe za procenu, imenovane danas, je da se utvrdi da li Agencija čini sve u svojoj moći da obezbedi neutralonst i odgovori na teške optužbe. Grupa treba da do kraja marta podnese generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu preliminarni izveštaj, a zatim do kraja aprila konačni izveštaj u kojem treba, ako je potrebno, i da budu preporuke za poboljšanje i jačanje postojećih mehanizama.

Nezavisna procena će se biti sprovedena paralelno sa internom istragom koju je UN pokrenula u januaru posle optužbi protiv 12 zaposlenih u Agenciji UN za palestinske izbeglice.

***

BONUS VIDEO – Stradalo skoro 26.500 ljudi u Gazi: Ambasador Al Namura zahteva prekid vatre i zaustavljanje genocida protiv palestinskog naroda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar