Foto: EPA-EFE/YONHAP

Južnokorejski predsednik Jun Suk Leol doputovao je u iznenadnu posetu u Ukrajinu, kako bi obavio razgovore sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Južne Koreje.

Iznenadna poseta usledila je nakon što je Jun prisustvovao samitu NATO-a u Litvaniji i posetio Poljsku ove nedelje, gde je izrazio solidarnost sa Ukrajinom i istražio načine da podrži njenu borbu protiv ruske invazije.

Jun je posetio mesto masovnih ubistava u Buči u blizini glavnog grada Кijeva, pre nego što je posetio Irpin, stambenu oblast koja je pretrpela velike raketne napade. Očekuje se da će nakon toga održati samit sa Zelenskim, saopštila je njegova kancelarija.

Američki saveznik i izvoznik oružja, Južna Кoreja se suočila sa ponovnim pritiskom da obezbedi oružje Ukrajini, čemu se Junova administracija odupirala u korist humanitarne i finansijske pomoći, oprezna zbog uticaja Rusije na Severnu Кoreju.

Pročitajte još:

Jun je rekao ove nedelje da se njegova administracija sprema da pošalje opremu za deminiranje i hitna pomoć, na zahtev Ukrajine, i da će se pridružiti povereničkom fondu NATO-a za Ukrajinu.

Iako Junova poseta nije bila sasvim neočekivana, ona je „veoma značajna“ s obzirom na to da je nekoliko drugih azijskih lidera posetilo Ukrajinu.

BONUS VIDEO Katastrofalne posledice rušenja brane u Ukrajini: Dok se Moskva i Kijev optužuju ko je detonirao hidroeleketranu na Dnjepru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar